Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škofje spodbujajo duhovnike k cepljenju

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 11. 01. 2021 / 18:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.01.2021 / 11:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škofje spodbujajo duhovnike k cepljenju

Škofje spodbujajo duhovnike k cepljenju

Izjava slovenskih škofov glede cepljenja proti bolezni covid-19.

Škofje podpirajo državne ustanove in vlado, da so zagotovile brezplačno cepljenje vsem in omogočile dostop do cepiva najprej najbolj ogroženim skupinam. FOTO: Pexels



Slovenski škofje (in škofijski upravitelj) so v danes objavljeni izjavi glede cepljenja proti bolezni covid-19 odločno podprli vsa prizadevanja za zaščito zdravja ljudi in vse napore za iskanje novih cepiv in oblik zdravljenja za obolele s koronavirusno boleznijo. Simbolično je odnos vrha slovenske Katoliške cerkve do cepljenja izrazil že upokojeni mariborski nadškof msgr. dr. Franc Kramberger, ki je bil eden od prvih treh cepljenih Slovencev v domovih za starejše.

Škofje podpirajo vse, ki se bodo odločili za cepljenje

Pandemija je lani omejila naše življenje, mnogi so izgubili najdražje, postali osamljeni in izpostavljeni težkim socialnim in ekonomskim razmeram, katoličani smo se znašli tudi z omejitvami na področju verskega življenja. »V takšnem položaju se soočamo z upanjem, ki ga prinašajo nova cepiva. V javnosti se ob tem postavljajo tehtna vprašanja o etičnosti cepljenja, morebitnih stranskih učinkih cepiv ter njihovi kratkoročni in dolgoročni učinkovitosti. Škofje ne želimo presojati strokovnih vprašanj, povezanih s cepivi, saj je to pristojnost strokovnjakov in državnih ustanov. Izražamo pa podporo vsem, ki se bodo po posvetu z osebnim zdravnikom odločili za cepljenje. V zgodovini se je cepljenje v primeru različnih bolezni izkazalo za učinkovit način za zaščito lastnega zdravja in zdravja bližnjih,« poudarjajo škofje.


Obe ta čas odobreni cepivi sta pridobljeni na etično sprejemljiv način in ne iz zarodnih celičnih linij. FOTO: Reuters


Obe cepivi pridobljeni na etično sprejemljiv način

Izpostavljajo, da je cepljenje najboljši način za zaščito tistih med, ki se iz različnih razlogov ne morejo cepiti in bi jih okužba zelo prizadela ali bi zaradi bolezni lahko umrli. Ne sme se diskriminirati in stigmatizirati okuženih in vseh, ki se iz tehtnih ali zdravstvenih razlogov ne cepijo, zatrjujejo škofje: »Velja osnovno etično načelo, da naj bo cepljenje vedno prostovoljno in da ima vsak človek pravico do informiranega pristanka. Po danes dostopnih podatkih je Evropska unija odobrila cepivi farmacevtskih podjetij Pfizer-BioNTech in Moderna. Za obe velja, da sta pridobljeni na etično sprejemljiv način in ne iz zarodnih celičnih linij, zato jih katoličani lahko uporabljamo.« Škofje podpirajo državne ustanove in vlado, da so zagotovile brezplačno cepljenje vsem in omogočile dostop do cepiva najprej najbolj ogroženim skupinam.

Cepljeni bodo prispevali tudi k vrnitvi verskega življenja v cerkve

Papež Frančišek je napovedal, da se bo dal cepiti, in k temu spodbuja vse katoličane, zato škofje priporočajo vsem duhovnikom, redovnikom, redovnicam in drugim pastoralnim delavcem, naj se po posvetu z osebnim zdravnikom odločijo za cepljenje. »S takšno odločitvijo bodo v veliki meri preprečili, da bi postali prenašalci okužbe, in obenem zaščitili svoje zdravje in zdravje ljudi, s katerimi prihajajo v stik. Vsi, ki se bodo dali cepiti, bodo prispevali k umiritvi epidemije in vrnitvi verskega življenja v naše cerkve, župnije in samostane. Škofje vse katoličane vabimo k nadaljevanju molitve za prenehanje epidemije in k doslednemu spoštovanju ukrepov za preprečevanje epidemije,« so še dodali slovenski škofje.
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Med prvimi cepljenimi tudi nadškof Kramberger

Frančišek se bo v prihodnjih dneh cepil proti koroni

Komisija: cepljena oseba ni umrla zaradi cepljenja (VIDEO)

Pravica do etično pridobljenih cepiv proti covidu-19

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh