Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Postavite si cilje in vztrajajte!«

Za vas piše:
K. H.
Objava: 14. 11. 2018 / 07:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.11.2018 / 08:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Postavite si cilje in vztrajajte!«

»Postavite si cilje in vztrajajte!«

Zavod sv. Stanislava praznuje: 25 let gimnazije in dijaškega doma ter 10 let osnovne šole.

Ob godu sv. Stanislava Kostke, v torek, 13. novembra, so zavetnika "hiše" slovesno praznovali v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu. Praznovanje so začeli z mašo v šentviški cerkvi, daroval jo je ljubljanski nadškof Stanislav Zore, nadaljevali pa z akademijo v telovadnici osnovne šole Alojzija Šuštarja. Letos so se posebej spomnili 25-letnice delovanja Škofijske klasične gimnazije in Jegličevega dijaškega doma ter 10-letnice Osnovne šole Alojzija Šuštarja. Osrednji govornik na akademiji, ki so jo naslovili Mladost iz zrn sonca stkana, je bil dramski igralec Gregor Čušin.

Nadškof Zore: "Trud, prizadevanje in vztrajnost rodijo sadove in prinašajo zadovoljstvo"

"V življenju si moramo postaviti jasne cilje in vztrajati, da jih dosežemo," je pri pridigi mlade spodbudil nadškof Zore in mladim postavil za zgled sv. Stanislava, ki je, kot je dejal nadškof, kljub svoji mladosti vedel, da želi postati jezuit; za uresničitev tega cilja je moral opraviti zahtevno pot od Dunaja do Nemčije in še naprej do Rima. "Trud, prizadevanje in vztrajnost rodijo sadove in prinašajo zadovoljstvo. Če pa so naši cilji napačno zastavljeni ali jih sploh nimamo, je vsaka pot prava in hkrati zgrešena." Z nadškofom Zoretom so somaševali mariborski nadškof Alojzij Cvikl, ki je bil prvi ravnatelj dijaškega doma, upokojeni nadškof Uran, ki prebiva v Zavodu, ter zavodski in drugi duhovniki.

Med mašo sta prepevala Dekliški in Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič in Damijana Močnika. Izvedli so dela nekdanjega zavodarja Alojzija Mava ob 120-letnici njegovega rojstva in mašo Missa St. Stanislai Damijana Močnika.




Anton Česen: "V 25 letih je kar 3429 dijakov uspešno zaključilo gimnazijo, 40 jih je izbralo duhovni poklic"

V drugem delu praznovanja v zavodski telovadnici je zbrane nagovoril direktor, duhovnik Anton Česen. "Petindvajset let je pomembno obdobje v življenju posameznika in ustanov. V Zavodu sv. Stanislava želimo praznovati obletnico, ki sama po sebi kliče k hvaležnosti za dar, ki smo ga prejeli," je dejal Česen, ki je direktorsko mesto prevzel letos spomladi od Romana Globokarja. V nagovoru se je na kratko ozrl čas snovanja katoliške šole. "Pred približno 27 leti se je zbrala skupina dobro mislečih ljudi, ki so začeli sanjati o katoliški srednji šoli v Ljubljani. Z idejo so prišli do takratnega nadškofa Alojzija Šuštarja, ki pa je imel v začetku skupaj s sodelavci veliko pomislekov. Toda vztrajnost skupine ustanoviteljev je naposled pripeljala do uresničitve, da v opuščeni in zelo poškodovani stavbi sv. Stanislava, ki je bila 45 let vojašnica, ponovno zaživi Škofijska klasična gimnazija." Da so obnovitvena dela potekala hitro, je povedal direktor in pozdravil "ustanovni odbor", med njimi pa posebej izpostavil Nada Jeromen, ki je pred dnevi prejela Nadškofijsko priznanje in zahvalo. Direktor Česen je pozdravil in se zahvalil številnim zbranim, ki so v 25 letih pripomogli k obnovi in vzdrževanju stavbe. "Obnovljeni zidovi ne bi služili ničemur, če jih ne bi napolnila mladostna razigranost in resna zavzetost pedagoških delavcev," je dejal in povedal, da je v 25 letih kar 3429 uspešno zaključilo gimnazijo in se odpravilo na različna pota znanstvenega raziskovanja in poglabljanja znanja ter iskanja lastne življenjske poklicanosti. "Veseli smo 'škofijskih družin', otroci nekaterih dijakov obiskujejo vrtec, osnovno šolo in tudi že gimnazijo. Veseli smo tudi vseh, ki so odkrili življenjsko poslanstvo v duhovnem poklicu, preko 40 jih je sprejelo tako odločitev ..." V letu, ko je nadškof Šuštar odšel v večnost, se je začela snovati ideja o katoliški osnovni šoli, ki je pred 10 leti dobila ime po njem. Prva generacija "šuštarčkov" bo letos že opravljala maturitetni izpit. Direktor je sklenil, da si z geslom Mladost iz zrn sonca stkana želijo, "da bi znali vedno znova prepoznavati življenje, ki je ujeto v zrno. Da, čeprav mora zrno skozi bolečino, trpljenje, umiranje, se razbohoti v rast, v lepoto, v prihodnost skupaj z drugimi." Spomnil je še na napis nad glavnim vhodom v Zavod: Kristusu, Zveličarju sveta: "Za ta cilj želimo živeti in ustvarjati drug z drugim."

Pet Čušinovih floskul
Slavnostni govornik na akademiji je bil igralec Gregor Čušin. V nagovoru, v katerem ni manjkalo prefinjeno vtkanih zrn humorja, se je lotil “petih Čušinovih floskul”, ki so: “Nič ni nemogoče. Uresniči svoje sanje. Bodi, kar si. Če ti življenje ponudi limone, si naredi limonado. Če je Bog na prvem mestu, je vse na pravem mestu.” Poudaril je, da ne gre nujno za neresnice, so pa trditve nepreverjene, “neprežvečene”. V nadaljevanju jih je preveril skozi rojstnodnevno voščilo svojemu sinu. Glede zadnje trditve je Čušin ugotavljal, da imamo pogosto težave z razlikovanjem med prvim in pravim mestom. Tisto, kar je prvo, je najprej vidno, temelj pa z gradnjo postane neviden. Pomembno je, da Boga postavimo za temelj svojega življenja in vse gradimo na njem, ne da so na nas že od daleč vidni krščanski simboli. V zaključku je poudaril, da ni vse v lepoti, talentu in pameti in naj se ne bojimo biti povprečni in biti zvezde. Govor pa je sklenil s pesmijo.



Dramski igralec Gregor Čušin

Akademijo so prepletli z glasbo, plesom in recitacijami učenci in dijaki vseh letnikov in oddelkov Zavoda sv. Stanislava. Nastopili so: otroci iz Vrtca Dobrega pastirja, učenci Osnovne šole Alojzija Šuštarja, dijaki Škofijske klasične gimnazije in učenci Glasbene šole Zavoda sv. Stanislava. Glasbene točke so oblikovali Mladinski zbor OŠ Alojzija Šuštarja, Orkester glasbene šole Zavoda sv. Stanislava, Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije in Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije.


Tudi na letošnji akademiji sta direktor Česen in nadškof Zore podelila pohvale in častne listine najboljšim maturantom, v zlati knjigi osnovne šole in gimnazije pa so bila zapisana nova imena. V šolskem letu 2017/18 je šolanje na Osnovni šoli Alojzija Šuštarja zaključila druga generacija učencev, ki so se na to šolo lahko vpisali v 1. razred, prva generacija šuštarjev pa se letos pripravlja že na maturo. Na Škofijski klasični gimnaziji so skupaj z letošnjo, 22. generacijo, našteli 3.423 maturantov. V zlato knjigo so bili vpisani 4 osnovnošolci, 23 posameznih dijakov in Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije.


Vir: spletna stran Zavoda sv. Stanislava
Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh