Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Program papeževega obiska v Mjanmarju in Bangladešu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 10. 2017 / 11:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Program papeževega obiska v Mjanmarju in Bangladešu

Program papeževega obiska v Mjanmarju in Bangladešu

Frančišek je pred odhodom namenil video sporočilo mjanmarskemu narodu.

Papež Frančišek v nedeljo odhaja na enotedenski državniški in pastoralni obisk v Mjanmar in Bangladeš. V središču potovanja od 26. novembra do 2. decembra sta srečanji z državnima voditeljema obeh držav, bogoslužja s krščanskimi manjšinami in medverska srečanja, kot je razvidno s programa, ki so ga sredi oktobra objavili v Vatikanu. Obisk kriznega območja Rakhine ali srečanje z muslimanskimi Rohinjami sodeč po programu nista predvidena.



28. novembra bo Frančiška v mjanmarski prestolnici Najpjido sprejel tamkajšnji predsednik Htin Kyaw. Istega dne sta na programu še srečanje s predsednico vlade in Nobelovo nagrajenko za mir Aung San Suu Kyi in nagovor predstavnikom političnega in gospodarskega življenja. 29. novembra bo sveti oče obhajal prvo javno bogoslužje v Rangunu. Predvideni sta tudi srečanji z najvišjimi predstojniki budističnih menihov in tamkajšnjimi katoliškimi škofi. 30. novembra sledi bogoslužje z mladimi, nato pa bo Frančišek odpotoval v Bangladeš.

Pred odhodom v Mjanmar je sveti oče tamkajšnjemu narodu namenil zdaj že tradicionalno video sporočilo, v katerem Mjanmarcem zagotavlja, da »prihaja oznanit evangelij Jezusa Kristusa, sporočilo sprave, odpuščanja in miru«. Kot pravi, z obiskom želi »potrditi katoliško skupnost v Mjanmaru v njeni veri v Boga ter v njenem pričevanju evangelija, ki uči o dostojanstvu vsakega moškega in ženske ter od nas zahteva, da odpremo svoje srce za druge, še posebej za revne in pomoči potrebne«.

Obisk v Bangladešu papež začenja 30. novembra, ko bo počastil spomin na mučence vojne za neodvisnost leta 1971 pri narodnem spomeniku v Savarju in »očeta naroda«, šejka Mujibura Rahmana (1920-1975), v njegovem nekdanjem bivališču v prestolnici Daka. Svetega očeta bo nato sprejel državni predsednik Abdul Hamid, papež pa bo nagovoril predstavnike političnega in družbenega življenja.

1. decembra bo Frančišek na prostem obhajal bogoslužje z duhovniškim posvečenjem, navzoče pa bo povabil tudi na medversko in ekumensko mirovno srečanje. Predviden je še pogovor s predsednico tamkajšnje vlade Hasino Wajed na vatikanskem veleposlaništvu in srečanje z deželnimi katoliškimi škofi v domu za duhovnike. Pred zaključkom obiska sta 2. decembra na programu še srečanji z duhovniki, redovniki in redovnicami ter z mladimi.

Zasebno bo papež Frančišek obiskal tudi dom Matere Terezije, kjer skrbijo predvsem za otroke z ulice v eni izmed najrevnejših mestnih četrti. Na predvečer prve adventne nedelje 3. decembra se bo papež vrnil v Rim.

Dobrih šest dni trajajoči obisk v Mjanmarju in Bangladešu sodi med najdaljše izmed doslej 21 papeževih potovanj v tujino. Neobičajna je 24-urna »luknja« v programu med prihodom v Rangun 27. novembra in letom v Najpjido. Z mednarodnega vidika sta Mjanmar in Bangladeš v središču pozornosti zaradi drame več kot 500.000 prebeglih Rohinj. Papež Frančišek je že večkrat izrazil svojo solidarnost s to muslimansko manjšino na zahodu Mjanmarja.

Vir: Kathpress
Foto: VR

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh