Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Računalnik in telefon: gospodarja ali služabnika?

Za vas piše:
Marjan Škvorc
Objava: 03. 12. 2020 / 14:15
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.12.2020 / 10:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Računalnik in telefon: gospodarja ali služabnika?

Računalnik in telefon: gospodarja ali služabnika?

Računalnik in telefon sta lahko koristen pripomoček, a poskrbeti je treba za varnost.

FOTO: Arhiv Mavrice.


Kot dober prijatelj ti v mnogih primerih računalnik lahko priskoči na pomoč. Pomisli na šolanje na daljavo: prek računalnika lahko nabiraš znanje. Predvsem pa ohranjaš stik s prijatelji, ki jih ne smeš obiskati.

Računalnik omogoča brskanje po spletu, ko dostopaš do priljubljenih vsebin, poslušaš glasbo, vrtaš za zanimivostmi. In če še ne veš: tudi Sveto pismo in Mavrico lahko najdeš na spletu. Poišči ju!

Koliko in kaj?

Učitelji in starši vztrajajo, da telefona in računalnika ne uporabljaš preveč. Ko igraš igrice na računalniku, čas neverjetno hitro teče, kajne? In se kar ne moreš odtrgati od zaslona. »Samo še malo. Prosim,« moleduješ. Ti je to kaj poznano?

Dogovori se za čas uporabe s starši in se tega drži – to naj bo izziv in cilj. Računalnik nas zapelje tudi z vsebinami. Mnogo je vabil na spletne strani, na katere naj ne bi dostopali. Pokukati bi želeli v skrivne kotičke, za katere ne želimo, da jih drugi vidijo. Naj bo tvoje merilo sledeče: obiskuj samo tiste strani, ki jih brez sramu pokažeš tudi staršem.

Na prvem mestu je varnost

Tudi računalnik je lahko nevaren. Malo je sicer možnosti, da bo eksplodiral, lahko pa eksplodira neznana elektronska pošta in okuži celoten računalnik. Mogoče tudi kaj pomembnega izbriše. Lahko se zgodi, da prevaranti zahtevajo denar in jim ga je treba nakazati.

Lahko te neznanec prijazno prosi za tvoje podatke, telefonsko številko in fotografi je, te pa se potem pojavijo na spletu, kjer si najmanj želiš. Morda te neznanec povabi na spletni zmenek. In kar ne odneha.

Zato ne odpiraj neznane elektronske pošte, ne odgovarjaj na stike z neznanci, bodi previden. Vedno imej pred očmi, kaj bi storili starši na tvojem mestu. Ali prijatelj, ki mu resnično zaupaš.


FOTO: Arhiv Mavrice.

Drsanje po pametnih zaslonih

Nekoč smo drsali na zamrznjenih mlakah in ribnikih ali umetnih drsališčih. Danes je moderno drsanje po pametnih zaslonih: kdo bo pridobil več všečkov, kdo bo imel več objav, kdo bo imel več sledilcev in prijateljev.

Postani drsalec, smučar, tekač ... tudi ti. Tisti pravi, v naravi, ki pri drsanju razmiga celotno telo, ne samo prst ene roke.


FOTO: Arhiv Mavrice.

Povabilo

Jezus te vabi, da hodiš za njim in vštric z njim: da se z njim pogovarjaš, včasih tudi kregaš, ga prosiš, se mu zahvaljuješ ... Zapiši, kako si z Jezusom izmenjuješ elektronsko pošto ali SMS. Mogoče zapišeš telefonski pogovor z njim. Kako bi se glasil?

Svoj pogovor z Jezusom lahko pošlješ tudi na uredništvo Mavrice. Dve dopisovanji bomo nagradili.

Molitev
Dobri Bog!
Znanstvenike si razsvetlil,
da so ustvarili računalnike in pametne telefone.
Prosim te, naj jih vedno pametno uporabljam.
Odvrni me od tega,
da bi z njimi zapravljal dragocen čas.
Pomagaj mi,
da bom s sporočili in klici osrečeval bližnje.
Amen.


Prispevek je bil najprej objavljen v novembrski izdaji revije Mavrica.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Nilski dragulj
Proza
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh