Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rafaelove tapiserije na ogled v Sikstinski kapeli

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 02. 2020 / 13:22
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.02.2020 / 06:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Rafaelove tapiserije na ogled v Sikstinski kapeli

Ta teden razstava v sklopu praznovanj ob 500. obletnici umetnikove smrti.

Foto: Vatican Media

Vatikanski muzeji ta teden v sklopu praznovanj ob 500. obletnici smrti znamenitega renesančnega umetnika Rafaela Santija (1483-1520) prirejajo edinstveno razstavo: tapiserije, ki jih je Rafael ustvaril za Sikstinsko kapelo, prvič v zgodovini razstavljajo v prostoru, za katerega so bile ustvarjene. Kot poroča spletni portal Vatican News, umetnine ne bodo »na varnem« pod steklenim pokrovom, ampak razstavljene tako, kot si je zamislil njihov ustvarjalec.

Deset tapiserij prikazuje dogodke iz življenj sv. Petra in Pavla, stkali pa so jih v znameniti delavnici Pietra van Aelsta (1502-1550) v Bruslju na podlagi Rafaelovih poslikav, t.i. »stripov«. Sedem izvirnih poslikav je še na razpolago, hranijo pa jih v Viktorijinem in Albertovem muzeju v Londonu in so v lasti britanske kraljeve družine; same tapiserije običajno ciklično razstavljajo v t.i. »Rafaelovih stancah« v Vatikanskih muzejih, sicer pa jih hranijo v Vatikanski pinakoteki.

Rafael je podobe ustvaril na pobudo papeža Leona X., ki je želel izpostaviti svetost Sikstinske kapele. Papež je umetnika leta 1515 prosil, naj naredi osnutke za izdelavo tapiserij, za katere so v bruseljski delavnici uporabili tudi svilene, zlate in srebrne niti. Prvi primerki so bili končani leta 1519, celotna zbirka pa je bila izdelana tik po Rafaelovi smrti – umetnik je preminil v starosti 37 let.

V Sikstinski kapeli je vseh deset tapiserij razstavljenih na izvirnih kavljih za obešanje iz 16. stoletja. Po navedbah avstrijske katoliške agencije Kathpress je ta enkratni dogodek na ogled od 17. do 23. februarja.

Kot je na včerajšnjem odprtju razstave poudarila direktorica Vatikanskih muzejev Barbara Jatta, je bil Rafaello Santi da Urbino »univerzalni umetnik«. Kljub kritičnim pripombam v italijanskih medijih – nekaterim izvedencem se zdi preveč tvegano razstavljati občutljive tapiserije brez zaščitnega stekla – je Jattova stoodstotno prepričana v projekt: »Upam, da si bo tapiserije lahko ogledalo čim več rimskih meščanov.«


Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh