Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Še zadnjič akcija Očistimo Slovenijo

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 04. 09. 2018 / 09:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.09.2018 / 06:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Še zadnjič akcija Očistimo Slovenijo

Še zadnjič akcija Očistimo Slovenijo

Slovenska škofovska konferenca in Založba Družina, medijski sponzor, podpirata prostovoljno akcijo Očistimo Slovenijo.

Slovenska škofovska konferenca in Založba Družina, ki je medijski sponzor, podpirata prostovoljno akcijo Očistimo Slovenijo, ki bo letos 15. septembra, ko se bo v enem dnevu združilo več kot 370 milijonov ljudi iz 150 držav sveta.

Še zadnjič

»Okoljski izzivi potrebujejo našo takojšnjo pozornost. Zdaj je zadnji čas, da jih naslovimo. 15. septembra bo tretjič (in zadnjič) v zgodovini Slovenije organizirana nacionalna prostovoljska čistilna akcija. “Še zadnjič” je zaveza in spodbuda, da čistilne akcije prenehajo simbolizirati poglavitno in edino okoljevarstveno aktivnost Slovenk in Slovencev.

Akcija Očistimo Slovenijo bo letos tako predvsem svež in čist začetek za vedno čisto Slovenijo, ki jo bomo dosegli z zmanjševanjem, ločenim zbiranjem in ponovno uporabo odpadkov,« so zapisali na spletni strani akcije, ki jo organizira raznolika skupina prostovoljcev in članov društva Ekologi brez meja.

Preprečimo nastanek odpadkov

Letošnja akcija Očistimo Slovenijo ozavešča o preprečevanju nastajanja odpadkov. V nekaterih občinah bodo izvedli čistilne akcije, drugje bodo urejali sprehajalne in učne poti, spet drugje bodo urejali parke, otroška igrišča, izvajali okoljevarstvene delavnice in predavanja.

Prostovoljci bodo do konca poletja po Sloveniji iskali in preverjali lokacije divjih odlagališč v digitalnem registru, ki so ga ustvarili tekom prvega projekta Očistimo Slovenijo. Tretjo soboto v septembru pa bo potekala čistilna akcija, v kateri bodo iz identificiranih divjih odlagališč odstranili zbrane odpadke. Čistilo se bo tudi vsa druga območja - sprehajalne poti, predele ob cestah, stanovanjske soseske, okolice šol in vrtcev ter tudi vode, nabrežnine in obale.

Ekofrajerja skozi zgodbe predstavljata ekološke težave

Založba Družina se zaveda, da je pomembno o pravilnem ravnanju z odpadki ozaveščati že najmlajše, zato je izdala knjigo Matic in Meta za ohranitev planeta, v kateri mlada ekofrajerja skozi zgodbe predstavita ekološke težave in številne praktične nasvete za ohranitev našega planeta.

Kakšen svet želimo zapustiti zanamcem?

Kako pomembno je čisto, prijetno in zdravo okolje je v svoji okrožnici Laudato si’ (Hvaljen, moj Gospod) razmišljal tudi papež Frančišek in na našo vest potrkal z vprašanji, »kakšen svet želimo zapustiti tistim, ki bodo prišli za nami, otrokom, ki odraščajo, in zakaj smo prišli na svet, zakaj delamo in se borimo, zakaj nas ta zemlja potrebuje. Če si ne bomo zastavljali teh vprašanj, pravi papež Frančišek naša okoljska prizadevanja ne bodo obrodila pomembnejših rezultatov.

Naslov okrožnice izhaja iz klica sv. Frančiška »Bodi hvaljen, moj Gospod«, ki v Hvalnici stvarstva spominja na zemljo, našo skupno hišo, ki je »kakor sestra, s katero si delimo bivanje in je čudovita mati, ki nas sprejema v svoj objem«.

Papež Frančišek poziva vse, posameznike, skupnosti, družine, lokalne skupnosti, države in mednarodno skupnost k ekološkemu spreobrnjenju. To je nakazal že sveti papež Janez Pavel II., ko je omenil, da moramo ”spremeniti smer” ter si prizadevati za skupno dobro našega skupnega doma.



Besedilo okrožnice zajema različne tematske sklope, ki jih papež obravnava z različnih zornih kotov: povezava med revnimi in krhkostjo planeta; prepričanje, da je ves svet notranje povezan; kritika paradigme in oblike moči, ki izhajajo iz tehnologij; povabilo k iskanju drugačnih načinov razumevanja gospodarstva in napredka; neprecenljiva vrednost vsakega živega bitja; človeški smisel varovanja narave; potreba po iskrenih in poštenih razpravah; resna odgovornost mednarodne in lokalne politike; kultura odpadkov in oblikovanje novega življenjskega sloga.

Slovenska škofovska konferenca je podprla že prvo čistilno akcijo leta 2012.

Foto: Tatjana Splichal, Katja Cingerle

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh