Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skupina islamistov vdrla v dunajsko cerkev

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 11. 2020 / 08:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.11.2020 / 09:41
Ustavi predvajanje Nalaganje

Skupina islamistov vdrla v dunajsko cerkev

V Franciji po napadu v Nici še streljanje na pravoslavnega duhovnika v Lyonu.

FOTO: Twitter / zaslonski posnetek

Minuli četrtek je skupina nekaj desetih mladostnikov sirskega in afganistanskega porekla vdrla v dunajsko cerkev sv. Antona in vzklikala: »Bog je velik!«, kot so poročali avstrijski mediji. Tamkajšnji duhovnik je ob njihovem vdoru v svetišče poklical policijo, vendar so mladostniki prostor zapustili še pred prihodom policistov. Po njegovih navedbah večje materialne škode niso povzročili.

Po navedbah avstrijskih medijev naj bi se mladostniki v starosti med 13 in 18 let organizirali prek družbenega omrežja, opremljeni so bili tudi s pirotehničnimi sredstvi in so javni red in mir kršili tudi drugih prizoriščih v avstrijski prestolnici. V cerkvi sv. Antona so odšli v krstilnico in spovednico ter brcali klopi v svetišču. Njihov izgred so posnele varnostne kamere.

Na napad nasilnih mladostnikov so se hitro odzvali predstavniki avstrijskih oblasti. Tamkajšnji minister za notranje zadeve Karl Nehammer je zagotovil, da so Avstrijci odločno proti sleherni obliki skrajništva in da pri tem ni nobene strpnosti: »V Avstriji ne bomo dopustili, da bi nekdo ogrožal pravico do veroizpovedi, krščansko skupnost bomo ščitili z vsemi razpoložljivimi sredstvi,« je zatrdil notranji minister, ki je že okrepil policijsko navzočnost v določenih dunajskih okrožjih.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz pa je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da morajo imeti vsi kristjani v Avstriji pravico do svobodnega in varnega izražanja svoje veroizpovedi: »Še naprej se bomo odločno borili proti političnemu islamizmu in pri tem ne bomo izkazovali nobene lažne strpnosti.«

Dunajska nadškofija: razmere so resne

Podobno mnenje so izrazili tudi na dunajski nadškofiji, kjer pričakujejo hitro pojasnilo dogodka in primerne posledice za storilce. »Vse skupaj je zelo resno: verniki imajo pravico, da nemoteno udejanjajo svojo vero. Ta pravica je eden od stebrov mirnega sožitja in jo je treba zaščititi – ravno na Dunaju, kjer versko sožitje velja za zgledno,« je po navedbah avstrijskega Kathpressa v izjavi za javnost pojasnil tiskovni predstavnik dunajske nadškofije, Michael Prüller.

Po njegovih besedah so omenjeni mladostniki že zadnjih štirinajst dni postopali okoli cerkve sv. Antona in nadlegovali ljudi, ki so obiskovali svetišče, četrtkovi dogodki pa pomenijo vrhunec njihove predrznosti. Prüller je še pojasnil, da v tem dunajskem okrožju težav z mladimi islamisti nima le tamkajšnja župnijska cerkev, temveč tudi druge ustanove, zato mora po njegovem mnenju policija hitro najti odgovor na takšno ravnanje, predvsem poizvedeti glede ozadja, motivov in ciljev.

Po četrtkovem izgredu je do motenja javnega reda in miru prišlo še minulo soboto zjutraj, ko je 25-letni afganistanski državljan v dunajski stolnici sv. Štefana vzklikal islamska gesla. Po trenutnih podatkih gre za duševno motenega mladeniča.

Avstrijski muslimani solidarni s tamkajšnjimi kristjani

Po izgredih mladostnikov v dunajski cerkvi sv. Antona so avstrijski muslimani izrazili svojo solidarnost s tamkajšnjimi kristjani, pa tudi s kristjani v Franciji, kjer se je minuli teden znova zgodil krvav teroristični napad. Predsednik Islamske verske skupnosti v Avstriji, Ümit Vural, je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da zanj ni nobene razlike, če je napadena cerkev ali mošeja. »Miru v naši družbi se ne sme ogrožati. Dogodek je treba razjasniti in krivci naj zanj odgovarjajo. Izrekam vso svojo solidarnost dunajskemu kardinalu,« je zapisal Vural. Solidarnost so izrazili tudi dunajski muslimani, ki so organizirali simbolično bdenje pred cerkvijo sv. Antona, svojo podporo pa so kristjanom na družbenih omrežjih izrekli še nekateri vidnejši predstavniki islamske skupnosti v Avstriji.


FOTO: splet

Nov napad v Franciji: streli na pravoslavnega duhovnika

V francoskem Lyonu pa je bil minulo soboto napaden še pravoslavni duhovnik. Po navedbah krajevnih medijev je storilec okoli 16. ure v bližini grške pravoslavne stolnice v sedmem lyonskem okrožju streljal na tamkajšnjega duhovnika. Ta je bil pri tem hudo ranjen in so ga prepeljali v bolnišnico. Kot še poročajo mediji, je 52-letni duhovnik grški državljan, oče treh otrok, za grško pravoslavno občestvo v Lyonu pa skrbi od leta 2012.

Policija je po strelskem napadu prijela osumljenca, zaenkrat pa še ni znano, ali je šlo tudi v tem primeru za teroristični napad. Mediji so poročali, da naj bi bil omenjeni duhovnik v sporu z nekim človekom, primer pa še preiskujejo pri lyonskem državnem tožilstvu.

Tudi na ta napad so se nemudoma odzvali cerkveni predstavniki v Franciji in pravoslavni skupnosti zagotovili svojo podporo v molitvi, kot je na družbenem omrežju Twitter zapisal glavni tajnik Francoske škofovske konference Hugues de Woillemont. Francoski islamski svet je poudaril svojo »polno podporo in solidarnost s pravoslavnimi verniki v Franciji v luči tega grozljivega dejanja«.

Voditelj grške pravoslavne Cerkve, nadškof Hieronim, je izrazil svoje ogorčenje: »Te grozote presegajo sleherno človeško logiko,« je dejal po navedbah grških medijev. Napad so odločno obsodili tudi pravoslavni škofje v Franciji.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh