Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skupnost MOST in pomoč zasvojenim posameznikom

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 03. 02. 2021 / 10:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.02.2021 / 13:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Skupnost MOST in pomoč zasvojenim posameznikom

Skupnost MOST in pomoč zasvojenim posameznikom

Program Skupnosti MOST ponuja na dolgi rok možnost reintegracije zdravljenim zasvojenim.

FOTO: Slovenska karitas.


V programu Skupnosti MOST gradijo mrežo posebnih stanovanjskih skupnosti in spremljanih gospodinjstev za reintegracijo in resocializacijo za zdravljene alkoholike in druge zasvojene posameznike po zaključku osnovnega zdravljenja ter za ponovno vključevanje v družbo.

Gre za združenje štirih ustanov, ki poleg pomoči zasvojenim in njihovim svojcem namenjajo skrb tudi preventivi in razvoju učinkovitih strokovnih pristopov.

Vabijo vas na dan odprtih vrat, ki bo potekal preko ZOOM povezave v četrtek, 4. 2. 2021, ob 13h. Predstavili bodo svoje delo, utrinke iz skupnosti, medprojektno sodelovanje, prisluhnili pa boste lahko tudi dvema kratkima predavanjema.


FOTO: Slovenska karitas.

Program odgovarja na vprašanja problematike zasvojenih

Program Skupnosti MOST odgovarja na vprašanje problematike zasvojenih, ki imajo po zaključku osnovnega zdravljenja težave s samostojnostjo, finančne težave, težave z iskanjem namestitve ali pa so brez socialne mreže, ki bi jim omogočala vztrajanje v treznosti.

Odprte in delujoče so že tri skupnosti

Slovenska karitas, Zavod Karitas Samarijan, Društvo Žarek upanja in Zavod Pelikan – Karitas so v konzorciju Skupnosti MOST združili moči. Doslej so odprli tri posebne skupnosti oz. spremljana gospodinjstva (v okolici Strunjana, Sevnice in Zagorja), do konca projekta pa jih bodo še pet.

V prvih skupnostih je nastanjenih po deset uporabnikov, ki jim zagotavljajo osebno in strokovno pomoč. Po nekaj mesecih se že kažejo prvi rezultati sobivanja in programa.

Strokovni delavci projektnih partnerjev skrbijo za redno spremljanje uporabnikov in njihovih svojcev. V individualna svetovanja za doseganje večje kakovosti življenja brez zasvojenosti so vključeni tudi tisti, ki ne potrebujejo namestitve, ampak le občasno strokovno pomoč.

V programu skrbijo tudi za razvoj učinkovitih strokovnih pristopov, izvedli so več različnih usposabljanj in izobraževanj za strokovne delavce in širšo skupnost. Pripravili in objavili so 30 strokovnih in poljudnih prispevkov ter objav v različnih medijih. Na njihovi uradni spletni strani lahko uporabniki, svojci in javnost dobijo dodatne informacije.

Projekt Skupnosti MOST sofinancira Ministrstvo za javno upravo RS in bo potekal do začetka leta 2022. Namen projekta je zagotavljanje dolgoročne vsestranske strokovne psihosocialne podpore zasvojenim, ki so zaključili osnovno rehabilitacijo.

Uporabnikom in njihovim svojcem projekt nudi podporo, spremljanje in usmerjanje za doseganje večje trdnosti, stabilnosti in kvalitete življenja – zato so si tudi nadeli ime MOST.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh