Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovesna prisega švicarskih gardistov znova v ožjem krogu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 04. 2021 / 06:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 14.04.2021 / 06:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovesna prisega švicarskih gardistov znova v ožjem krogu

Slovesna prisega švicarskih gardistov znova v ožjem krogu

34 rekrutov bo med gardiste sprejetih na tradicionalni datum, 6. maja.

FOTO: Vatican Media

Sprejem rekrutov švicarske garde letos pripravljajo na tradicionalni datum, 6. maja, zaradi še vedno trajajoče koronaepidemije pa bo slovesnost tudi tokrat izpeljana le v ožjem krogu, poroča spletni portal Vatican News. 34 novih članov švicarske garde bo slovesno prisego izreklo v navzočnosti svojih najožjih družinskih članov, so sporočili z vodstva garde, slovesnosti pa se bodo udeležili še predstavniki švicarske konfederacije, švicarske vojske, Švicarske škofovske konference in ustanov Papeške švicarske garde, ki imajo pomembno vlogo pri gradnji nove kasarne v Vatikanu.

Tudi letos pa ne bo mogoče, da bi slovesnost sooblikoval eden izmed švicarskih kantonov, prav tako na slavje ne bodo vabljeni zunanji gostje, so še sporočili iz garde. Zagotovili pa bodo neposreden prenos jutranjega bogoslužja in slovesne popoldanske prisege: sveta maša je predvidena 6. maja ob 7. uri in 30 minut v baziliki sv. Petra, slovesna prisega pa na dvorišču sv. Damasa v Vatikanu ob 17. uri. V primeru slabega vremena bo prisega v dvorani Pavla VI.

Lani so slovesno prisego novih gardistov zaradi epidemije prestavili na oktober, 6. maja pa so položili venec v spomin na 147 gardistov, ki so na ta dan leta 1527 med ropanjem Rima, t.i. Sacco di Roma, izgubili življenje, ko so pred napadalci pogumno branili papeža Klemena VII.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh