Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prisega švicarskih gardistov v ožjem krogu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 09. 2020 / 10:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.09.2020 / 12:02
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prisega švicarskih gardistov v ožjem krogu

Slovesna prisega 4. oktobra, ko izide tudi nova papeževa okrožnica.

Foto: Tatjana Splichal

Ne le nova okrožnica: v nedeljo, 4. oktobra, bo slovesno priseglo tudi 38 novih švicarskih gardistov. Kot so sporočili s sedeža švicarske garde v Vatikanu, je letošnja slovesnost, ki je zaradi epidemije koronavirusa niso pripravili 6. maja, kot je sicer običajno, prestavljena na god sv. Frančiška Asiškega.

Večina novih gardistov letos prihaja iz nemškega dela Švice. Kot so še sporočili s sedeža garde, bodo slovesno prisego letos že dvaindvajsetič prenašali v nemškem jeziku. 12 gardistov bo priseglo v francoščini, trije v italijanščini in eden v retoromanščini, četrtem uradnem jeziku Švice, ki ga govorijo v kantonu Graubünden.

Staro in novo

Gardisti bodo tako kot v preteklih letih nosili t.i. »Gran Gala«, slanostno uniformo z vsemi dodatki, ki so sicer v uporabi le ob papeških blagoslovih »Urbi et Orbi« ob božiču in veliki noči.

Letos pa pri prisegi ne bo gostujočega kantona. V luči trenutnih razmer zaradi epidemije koronavirusa bo slovesna prisega namreč izvedena v najožjem krogu: navzoči bodo lahko le starši in sorojenci novih gardistov. Število drugih gostov bo tokrat čim manjše, da bi čim bolj omejili možnosti za morebitno širjenje okužb z novim virusom.

Prenos v živo

Slovesno bogoslužje si bo mogoče ogledati v neposrednem prenosu na spletni strani švicarske garde www.schweizergarde.ch, in sicer 4. oktobra ob 7. uri in 30 minut. Sveto mašo v baziliki sv. Petra bo daroval vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin. Slovesna prisega na Dvorišču sv. Damaza (v primeru slabega vremena pa v dvorani za avdience) je predvidena ob 17. uri.

Novi gardisti običajno prisežejo v navzočnosti papeževega zastopnika. Tokrat se bo slovesne prisege udeležil nadškof Edgar Peńa Parra. Gardisti prisežejo zvestobo trenutnemu papežu in njegovim zakonitim naslednikom.

4. oktobra, na god sv. Frančiška Asiškega, bodo v Vatikanu predstavili tudi novo papeževo okrožnico z naslovom Vsi bratje (Fratelli tutti).

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh