Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče bo imenoval 13 novih kardinalov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 09. 2019 / 06:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.09.2019 / 09:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti oče bo imenoval 13 novih kardinalov

Sveti oče bo imenoval 13 novih kardinalov

Med njimi je tudi predsednik ComECE, luksemburški nadškof Jean-Claude Hollerich.

Papež Frančišek je napovedal imenovanje 13 novih kardinalov. Med njimi sta tudi luksemburški nadškof in predsednik ComECE, 61-letni Jean-Claude Hollerich, ter kanadski jezuit, 73-letni Michael Czerny, vodja oddelka za begunska in migracijska vprašanja pri Dikasteriju za služenje celostnemu človeškemu razvoju. Papež je svojo odločitev napovedal med včerajšnjo opoldansko molitvijo angelovega češčenja v Vatikanu. Med novimi kardinali je deset mlajših od 80 let in lahko sodelujejo pri morebitnih volitvah novega papeža. Slovesna podelitev kardinalskih nazivov bo po papeževih besedah 5. oktobra letos v Vatikanu. Istega dne je predvideno tudi odprtje škofovske sinode za področje Amazonije.

Poleg Hollericha in Czernyja bodo kardinalske časti prejeli še predsednik Papeškega sveta za medverski dialog, 67-letni španski teolog in izvedenec za islam Miguel Angel Ayuso Guixot, arhivar in knjižničar Svete rimske Cerkve, 53-letni portugalski nadškof Tolentino Calaca de Mendonca, nadškof Džakarte v Indoneziji, 69-letni Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo, nadškof v Havani na Kubi, 71-letni Juan de la Caridad García Rodríguez, nadškof Kinšase v Kongu, 59-letni Fridolin Ambongo Besungu, nadškof Rabata v Maroku, 67-letni Cristóbal López Romero, nadškof Bologne v Italiji, 63-letni Matteo Zuppi, in škof Huehuetenamga v Gvatemali, 72-letni Álvaro Leonel Ramazzini Imeri.

Za služenje Cerkvi bo papež s kardinalskim nazivom odlikoval nekdanjega predsednika Papeškega sveta za medverski dialog (2002-2006) in pozneje nuncija v Egiptu, 82-letnega britanskega nadškofa Michaela Louisa Fitzgeralda, upokojenega nadškofa Kaunasa v Litvi, 80-letnega Sigitasa Tamkevičiusa, in upokojenega škofa Benguele v Angoli, 80-letnega italijanskega misijonarja Eugenia Dal Corsa.

Kardinalskemu zboru trenutno pripada 215 članov, od tega je 118 mlajših od 80 let in se lahko udeležijo glasovanja v konklavu. Število kardinalov volilcev bo zdaj naraslo na 128. Že deset dni po napovedanem konsistoriju pa bodo starostno mejo 80 let presegli Laurent Monsengwo, Zenon Grocholewski, Edoardo Menichelli in Telesphore Placidus Toppo.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh