Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Templetonova nagrada ameriškemu filozofu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 04. 2017 / 06:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

Templetonova nagrada ameriškemu filozofu

Letošnji dobitnik je Alvin Plantinga.

Letošnjo Templetonovo nagrado prejme ameriški filozof Alvin Plantinga za svoja pionirska prizadevanja, da »vero znova uvrsti na seznam filozofskih tem«.

Plantinga je z delom začel v poznih petdesetih letih prejšnjega stoletja, v raziskavah in zapisih pa je preučeval raznolikost argumentov za obstoj Boga, in sicer v obdobju, ko so akademiki na splošno zavračali versko pogojeno filozofijo.

Njegovo delo je vplivalo na tri rodove akademikov in je pripomoglo k dejstvu, da univerze po vsem svetu danes zaposlujejo profesorje filozofije, na katerih delo v veliki meri vpliva njihovo versko prepričanje.

Templetonova nagrada je eno izmed najprestižnejših odlikovanj v svetu, podeljujejo pa jo posameznikom, ki na teoretični ali praktični ravni prispevajo k potrjevanju duhovne dimenzije človeškega življenja. Doslej so nagrado med drugim prejeli angleški rabin Lord Jonathan Sacks (2016), ustanovitelj Skupnosti Barka Jean Vanier (2015), češki duhovnik in filozof Tomaš Halik (2014) in Mati Terezija (1973).

Alvin Plantinga je odraščal v ameriški zvezni državi Michigan. Deležen je bil stroge kalvinistične vzgoje. Time Magazine ga je leta 1980 opisal kot »vodilnega ameriškega pravoverno protestantskega Božjega filozofa«. Leta 1978 je bil soustanovitelj Združenja krščanskih filozofov, v zadnjih letih pa so se njegove publikacije osredotočale predvsem na odnos in združljivost znanosti in verskega prepričanja.

Ameriški filozof bo Templetonovo nagrado prejel na javni slovesnosti 24. septembra letos v Chicagu.

Vir: Vatican Radio
Foto: VR

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh