Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl je dr. Franc Vrbinc

Za vas piše:
K. C.
Objava: 04. 04. 2016 / 07:32
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl je dr. Franc Vrbinc

Umrl je dr. Franc Vrbinc

V 93. letu je v petek, 1. aprila, umrl France Vrbinc, dolgoletni urednik slovenskih oddaj ORF v Celovcu.

Foto: Vincenc Gotthardt

V 93. letu starosti je v petek, 1. aprila, zvečer umrl France Vrbinc, dolgoletni urednik slovenskih oddaj ORF v Celovcu in dobitnik letošnje 37. Tischlerjeve nagrade Krščanske kulturne zveze (KKZ) in Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS).

Pogreb dr. Franca Vrbinca bo v petek, 8. aprila, ob 14. uri v Škocjanu. V četrtek, 7. aprila, bo od 17. ure truplo pokojnega naparano v mrtvaški vežici v Škocjanu v Podjuni, ob 18. uri bo skupna molitev.

Rodil se je 21. januarja 1924 v Šmarju - Sapu pri Ljubljani. Šolal se je pri jezikoslovcih Antonu Brezniku in Jakobu Šolarju v Škofijski klasični gimnaziji v Šentvidu in na klasični gimnaziji v Ljubljani. Med drugo svetovno vojno je bil v taborišču Gonars, pri vaških stražah, partizanih in domobrancih, po vojni pa se je z begunci umaknil na Koroško. Študiral je klasično filologijo, pozneje slavistiko, primerjalno jezikoslovje in vzhodne študije v Gradcu. Dolgo je služboval pri Mohorjevi v Celovcu in pri Slovenskem sporedu ORF v Celovcu. Njegove jezikovne nasvete je več kot 25 let objavljal koroški cerkveni časopis Nedelja. V jezikovnem kotičku, pripravil jih je več kot 1250, je opozarjal na tujke. Objavljeni so bili v treh knjigah: prva je izšla leta 2003, druga leta 2009, tretja pa pred le nekaj dnevi. Gre za nekakšen koledar v knjižni obliki, saj se vsak dan v letu rešuje kak jezikovni oreh; to je jezikovni brevir, ki vsebuje zbirko jezikovnih nasvetov za obvezno vsakdanjo jezikovno vajo.

»Beseda mu je bila vedno zvesta spremljevalka: v domačih pesmih, v odrski govorici, med knjižnimi platnicami, na časopisnih straneh, prek radijskih valov. Predvsem in pa ne nazadnje pa Beseda, ki je bila na začetku. Beseda, ki se je razodela ljudstvu v puščavi in na begu,« je ob podelitvi Tischlerjeve nagrade povedal urednik časopisa Nedelja Hanzi Tomažič. Nagrado je prejel »za vztrajno skrb za lepo slovenščino in uveljavljanje knjižnega jezika v javnosti ter prizadevanja za vključitev slovenskih laičnih kristjanov v cerkev in družbo«.

Preberite tudi:

»Moram Boga do komolca zahvaliti …«
»Jezikovni papež«
Ris vere in kulture

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh