Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl je Peter Vencelj

Za vas piše:
K. C.
Objava: 04. 01. 2017 / 09:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Umrl je Peter Vencelj

V 78. letu starosti je prvi dan tega leta umrl slovenski fizik in politik Peter Vencelj.

Foto: Tatjana Splichal

V 78. letu starosti je prvi dan tega leta umrl slovenski fizik in politik Peter Vencelj. Med 16. majem 1990 in 14. majem 1992 je bil predsednik republiškega komiteja za vzgojo in izobraževanje ter telesno kulturo. Leta 1992 je postal državni sekretar Republike Slovenije, pristojen za Slovence v zamejstvu in po svetu, so sporočili z Mestne občine Kranj.

Peter Vencelj je bil predsednik Slovenske asociacije Suverenega malteškega viteškega reda (SA SMVR), magistralni vitez velikega križa SMVR in predsednik Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva. Bil je tudi član društva Slovenskih katoliških izobražencev, Društva katoliških pedagogov Slovenije in Malteške pomoči Slovenije (MPS).

Z ženo sta se včlanila v skupnost katoliških učiteljev že pred ustanovitvijo DKPS in sta člana društva vse od ustanovitve. Peter Vencelj je sodeloval pri številnih dejavnostih: npr. pri uveljavitvi Slomškovih priznanj, majske strokovne ekskurzije in Slomškove poti. V SKI je sodeloval v različnih obdobjih. Od leta 2015 je bil častni občan Mestne občine Kranj.

Življenjepis

Dr. Peter Vencelj se je rodil v Stražišču pri Kranju leta 1939 kot prvi od štirih otrok. Po končani vojni je v Stražišču končal štiriletno osnovno šolo in nižjo gimnazijo, višjo pa v Kranju. Podjetje Iskra mu je omogočilo študij tehnične fizike, ki ga je končal leta 1963 in se zaposlil v Iskri na raziskovalnem področju polprevodnikov. Leta 1968 je odšel za asistenta na matematično-fizikalni oddelek Fakultete za naravoslovje in tehnologijo, kjer je delal vse do upokojitve.

Leta 1977 je bil izvoljen za docenta, pet let pozneje za izrednega profesorja in še pet let pozneje za rednega profesorja. Predaval je različne predmete iz mehanike, tehnične mehanike, teoretičnih osnov tehnike in tehnične matematike. Ob ustanovitvi univerze v Mariboru je pet let učil na Tehnični fakulteti hidromehaniko. Na podiplomskem študiju FAGG je predaval mehaniko tekočin, na FNT pa je organiziral in vodil podiplomski študij iz mehanike.

Družbeno-politično je bil dejaven že pred letom 1990. Včlanil se je v Slovensko demokratsko zvezo, takrat gibanje za demokracijo. Ob prvih demokratičnih volitvah je kandidiral za poslanca. Dober mesec po oblikovanju prve vlade leta 1990 je postal tudi član SKD. Med drugim je bil podpredsednik te stranke in predsednik občinskega odbora v Kranju. Bil je prvi minister za šolstvo v samostojni Sloveniji, nato pa od marca 1993 še državni sekretar za Slovence po svetu. Uvedli so izobraževalne programe za učitelje slovenščine po svetu, srečanja novinarjev in kulturnih delavcev med Slovenci po svetu, obisk slovenskih maturantov v matični deželi, utrdili številna kulturno-izobraževalna središča za Slovence v zamejstvu itd. Leta 2009 je za delo na vseh področjih vzgoje in izobraževanja prejel Slomškovo priznanje.

Leta 1966 se je poročil. Rodili sta se mu dve hčeri.


Preberite tudi:
Neutrudni upokojenec

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh