Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Braziliji več kot 4.000 koronasmrti v enem dnevu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 04. 2021 / 07:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.04.2021 / 07:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Braziliji več kot 4.000 koronasmrti v enem dnevu

V Braziliji več kot 4.000 koronasmrti v enem dnevu

Razmere v ZDA se izboljšujejo, v Indiji število okužb še narašča.

FOTO: Pixabay

V času zaostrovanja epidemije je Brazilija prvič potrdila več kot 4.000 koronasmrti v enem dnevu, poroča STA. Po navedbah brazilskega zdravstvenega ministrstva je v zadnjih 24 urah umrlo še 4.195 koronabolnikov. V prejšnjih dneh so bile številke občutno nižje, po poročanju brazilskih medijev pa naj bi šlo tudi za številne primere naknadno potrjenih smrti med velikonočnimi prazniki.

Doslej so več kot 4.000 mrtvih v enem dnevu potrdili le v Združenih državah Amerike. Brazilija je sicer ena od najbolj prizadetih držav v epidemiji, po novem letu pa je virus povsem ušel izpod nadzora. V več delih države so zdravstveni sistemi pred sesutjem, zmanjkuje zdravil in medicinskih pripomočkov. Doslej so skupno potrdili več kot 13 milijonov okužb, umrlo je skoraj 337.000 covidnih bolnikov.

Predsednik Jair Bolsonaro, ki je grožnje koronavirusa doslej zavračal, je izrazil tudi dvom v učinkovitost cepiv, vendar je nedavno nekoliko omilil svoje stališče in po številnih kritikah svojega obvladovanja krize preoblikoval ministrsko ekipo.

V ZDA najmanj koronasmrti v zadnjega pol leta

Iz ZDA pa so v teh dneh poročali o najnižjem številu koronasmrti v zadnjega več kot pol leta. Na velikonočno nedeljo so jih zabeležili 277, kar je zgolj tretjina dosedanjega tedenskega povprečja in najmanj po 27. septembru lani, podatke univerze Johnsa Hopkinsa navaja STA. Skupno je od začetka epidemije v ZDA po zadnjih podatkih umrl 555.001 človek, kar je največ na svetu. Povprečno število smrti v zadnjem tednu je 816.

Med velikonočnim koncem tedna so sicer v ZDA potrdili tudi občutno manj okužb z novim koronavirusom, obenem pa so v ZDA po podatkih centrov za nadzor in preprečevanje nalezljivih bolezni doslej razdelili okoli 165 milijonov odmerkov cepiv proti koronavirusni bolezni.

V Indiji prvič več kot 100.000 koronaokužb v enem dnevu

Razmere pa se še vedno slabšajo v Indiji, kjer so po navedbah STA prvič od začetka epidemije zabeležili več kot 100.000 novih primerov okužbe v enem dnevu. Po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje so na velikonočni ponedeljek potrdili 103.558 novih primerov, za koronavirusno boleznijo pa je umrlo še 478 bolnikov, skupno 165.101.

Indija se spopada z drugim koronavalom, razmere pa so najslabše v najbogatejši zvezni državi Maharaštra, kjer so potrdili 57.074 novih primerov okužb. Ker je indijski zdravstveni sistem na robu zmogljivosti, je premier Narendra Modi sklical sestanek na visoki ravni, na katerem so obravnavali trenutne epidemiološke razmere. V Maharaštro in še dve najbolj prizadeti zvezni državi so napotili skupine strokovnjakov.

Po odpravi omejitev znova strogo zaprtje

Oblasti v Maharaštri so za zajezitev virusa uvedle nove omejitve, med drugim policijsko uro v nočnem času in strogo zaprtje ob koncih tedna, ki traja od petka ob 20. uri do ponedeljka ob 7. uri. Več zveznih držav s slabo epidemiološko sliko je znova uvedlo omejitve, ki so jih že odpravile, med drugim so zaprle izobraževane ustanove in omejile število udeležencev na porokah in drugih dogodkih.

Vlada je pospešila tudi program cepljenja: od prejšnjega tedna se v vrsto za cepivo proti koronavirusni bolezni lahko postavijo vsi Indijci, starejši od 45 let. Do konca julija nameravajo v državi s približno 1,35 milijarde prebivalci cepiti več kot 300 milijonov ljudi. Indija je po številu okužb z novim koronavirusom na tretjem mestu na svetu za ZDA in Brazilijo.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh