Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Indiji zaradi korone umrlo že okoli 160 duhovnikov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 05. 2021 / 08:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.05.2021 / 16:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Indiji zaradi korone umrlo že okoli 160 duhovnikov

V Indiji zaradi korone umrlo že okoli 160 duhovnikov

Znova rekordno število koronasmrti, državo prizadelo še silovito neurje.

Začasna koronabolnišnica na prostem v Indiji FOTO: Vatican News

Indija se še naprej sooča z naraščajočim številom okužb z novim koronavirusom in v povprečju beleži okoli 4.000 koronasmrti dnevno, ob tem pa virus visoko ceno zahteva tudi med tamkajšnjimi katoliškimi duhovniki.

Kot poroča spletni portal Vatican News, je v zadnjih tednih zaradi koronaokužbe umrlo okoli 160 duhovnikov, v povprečju štirje na dan. Zaskrbljujočo vest je posredoval kapucinski duhovnik p. Suresh Mathew, urednik ene tamkajšnjih cerkvenih revij. Sestavil je seznam najmanj 160 škofijskih in redovnih duhovnikov, ki so zaradi korone umrli v časovnem obdobju med 10. aprilom in 17. majem.

Med pokojnimi so tudi trije škofje. Upokojeni nadškof Antony Anandarayar iz nadškofije Pondicherry-Cuddalore in škof Basil Bhuriya iz Jhabuje sta umrla 5. oz. 6. maja. Upokojeni škof Joseph Pastor Neelankavil iz Sagarja je umrl 17. februarja letos.

Izmed 160 pokojnih duhovnikov jih je več kot 60 pripadalo različnim redovnim skupnostim, na vrhu seznama so jezuiti s 24 umrlimi duhovniki. Po besedah p. Mathewa seznam ni popoln, saj številnih smrti v drugem valu epidemije iz vseh 174 škofij v državi še niso prijavili.

Štirje mrtvi duhovniki dnevno

P. Mathew je dejal, da je omenjeni seznam izjemno zaskrbljujoč, saj v državi deluje vsega skupaj okoli 30.000 duhovnikov in če vsak dan umrejo štirje, je to zelo resen podatek. Indija že od sredine aprila poroča o dnevnem naraščanju števila okuženih, v bolnišnicah primanjkuje prostora in opreme, torej postelj, kisika in osnovnih zdravil. Bolniki so zapolnili vse kotičke, mnogi umirajo v reševalnih vozilih pred bolnišnicami.

Mnogi duhovniki izgubijo življenje zaradi predolgega čakanja na zdravniško pomoč. Število okužb je visoko tudi v ženskih redovih, saj sestre še naprej izvajajo svoje pastoralne obveznosti med verniki in prebivalstvom na splošno. Indijski škofje se vsem cerkvenim delavcem iskreno zahvaljujejo za njihova prizadevanja in jim sporočajo, da »niso sami«. Po besedah škofa Geralda Almeide iz Jabalpura v osrednji Indiji je »nujno zaščititi duševno zdravje vseh cerkvenih sodelavcev, da bodo zmogli ohraniti optimizem in pogum v premagovanju te neprimerljive zdravstvene stiske«.


FOTO: Vatican Media

Iz Indije znova poročali o rekordnem številu koronasmrti

Kot je poročala STA, so v Indiji znova zabeležili nov rekord koronasmrti, saj je v zadnjem dnevu umrlo 4.529 koronabolnikov. Obenem so včeraj potrdili več kot 267.000 novih okužb z novim koronavirusom, skupno doslej 25,5 milijona okužb. Po številu smrti in okužbah je Indija na drugem mestu na svetu, takoj za Združenimi državami Amerike.

Po ocenah strokovnjakov so te številke v Indiji dejansko še večje, saj se epidemija sedaj širi na podeželju, kjer imajo občutno slabši zdravstveni sistem od mest. Glede na trenutno hitro širjenje okužb in naraščanje števila smrti naj bi Indija že junija prehitela ZDA, kjer se razmere že umirjajo.

Najnovejši val koronaepidemije je Indijo zajel pred šestimi tedni. Država se sooča s pomanjkanjem bolniških postelj, kisika in osnovnih zdravil. Od začetka aprila se je število okužb podvojilo, umrlo pa je več kot 100.000 ljudi.

Državo prizadelo še silovito neurje, ki je zahtevalo številne smrtne žrtve

Zahod Indije pa je po navedbah STA zajel še silovit ciklon Tauktae, ki je v zadnjih dneh zahteval 24 človeških življenj. Več sto tisoč ljudi je brez elektrike. Ciklon je že v nedeljo opustošil dele zahodne obale Indije, v ponedeljek zvečer pa je dosegel tudi obalo zvezne države Gudžarat. S sabo je prinesel močan veter, čigar sunki trenutno dosegajo hitrost do 130 kilometrov na uro.

Veter ruva drevesa in podira daljnovode, uničeni so številni domovi, ulice mest so marsikje poplavljene. Najhuje prizadeti predeli so pogosto nedostopni zaradi blokiranih cest. Poleg najmanj 24 smrtnih žrtev je v morju ob obali Mumbaja potonila ladja z 273 ljudmi na krovu, ki so jo zajeli osem metrov visoki valovi. Po navedbah indijske mornarice pogrešajo še okoli tretjino potnikov. Reševalna akcija sredi razburkanega morja se nadaljuje.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh