Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Vatikanu znova brez javnih avdienc

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 10. 2020 / 10:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.10.2020 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Vatikanu znova brez javnih avdienc

V Vatikanu znova brez javnih avdienc

S korono okužen predsednik Italijanske škofovske konference kardinal Bassetti, kölnska stolnica zaprta za turiste.

FOTO: Vatican Media

V Vatikanu od prihodnje srede naprej do nadaljnega ne bo več možnosti udeležbe vernikov na splošnih avdiencah s papežem. Vzrok za vnovično prekinitev je udeleženec splošne avdience 21. oktobra, ki je bil pozneje potrjeno okužen z novim koronavirusom. Kot so pojasnili z vatikanskega tiskovnega urada, se je pomembno izogniti slehernemu tveganju za udeležence avdienc. Prihodnjo sredo bo tako sveti oče vernike znova v neposrednem prenosu nagovoril iz knjižnice Apostolske palače v Vatikanu.

Po izbruhu epidemije v letošnji pomladi in splošni prepovedi javnega zbiranja v Italiji je papež redna tedenska srečanja z romarji in obiskovalci nadomestil z nagovori prek video povezave. V začetku septembra so se znova začele javne avdience na dvorišču Apostolske palače, pozneje so se preselile v dvorano Pavla VI. Ob tem je bilo slišati veliko kritik zaradi nezadostne medosebne razdalje med udeleženci, pomanjkljivega preverjanja obiskovalcev in dejstva, da papež med srečanji z verniki ni nosil zaščitne maske.

Šele na zadnjih srečanjih je papež obiskovalce prosil za razumevanje, da se jim ne bo približal in jih osebno pozdravil, ter vse skupaj pozval k doseldnemu upoštevanju zaščitnih ukrepov. Na zadnji splošni avdienci minulo sredo je pozval k previdnosti »pred to gospo, ki se imenuje Covid in nam povzroča tolikšno trpljenje«.

S koronavirusom okužen tudi predsednik Italijanske škofovske konference

S koronavirusom se je okužil tudi predsednik Italijanske škofovske konference, 78-letni kardinal Gualtiero Bassetti, so sporočili s tajništva konference in dodali, da se kardinal s tem obdobjem sooča »z vero, upanjem in pogumom«. Njegovo stanje nenehno nadzirajo, da bi se izognili širjenju okužb, pa preverjajo tudi vse osebe, ki so bile v zadnjem času v stiku s kardinalom.

Kardinal Bassetti je komaj pred nekaj dnevi v luči znova naraščajočega števila okužb z novim virusom vso Italijo pozval k večji osebni odgovornosti. Pričevanje umrlih za koronavirusno boleznijo 19 je »zapuščina, ki ne sme biti zaman,« je opozoril predsednik italijanskih škofov.

V zadnjem dnevu so v sosednji Italiji zabeležili več kot 26.000 novih okužb s koronavirusom.

Kölnska stolnica zapira vrata za obiskovalce

Ob sprejemanju novih zaščitnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom v ponedeljek svoja vrata za turiste zapira tudi znamenita kölnska stolnica, kot so včeraj sporočili s tamkajšnjega stolnega kapitlja. Svetišče bo do nadaljnjega odprto le za bogoslužja in osebno molitev.

V Nemčiji so prvič od začetka epidemije včeraj prvič potrdili več kot 18.000 novih okužb v enem dnevu. Že zadnjih nekaj dni beležijo rekordno število na novo potrjenih okužb na dnevni ravni, zato tudi Nemčija v ponedeljek uvaja strožje ukrepe za zajezitev virusa. Med drugim bodo morali svoja vrata zapreti bari, restavracije, kozmetični saloni in fitnesi, šole in vrtci pa bodo predvidoma ostali odprti.


FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh