Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan bo cepil reveže in diplomate

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 29. 03. 2021 / 09:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.03.2021 / 05:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan bo cepil reveže in diplomate

Vatikan bo cepil reveže in diplomate

Vatikanski zdravstveni urad je papeško državo pred desetimi dnevi razglasil za »območje brez koronavirusnih okužb«.

FOTO: arhiv Družine/Shutterstock

Vatikan je začel novo cepitveno kampanjo za uboge in pomoči potrebne. Kot so po navedbah avstrijskega Kathpressa minuli konec tedna sporočili s tamkajšnjega tiskovnega urada, naj bi v sodelovanju z rimsko kliniko Lazzaro Spallanzani cepili 1.200 »ubogih in na rob družbe odrinjenih« oseb. Cepivo proizvajalcev Pfizer-BioNTech daje na razpolago Apostolska elemozinerija, cepljenje pa naj bi opravili v velikem tednu v prostorih vatikanske dvorane za avdience, ki so začasno preurejeni v ta namen. Pri izvedbi cepljenja bodo sodelovali zdravniki, zdravstveni delavci in prostovoljci zdravstvene ambulante »Mati usmiljenja«, ki deluje pod Berninijevim stebriščem ob Trgu sv. Petra in kjer imajo osebe v stiski že nekaj časa možnost opraviti testiranje na okužbo s koronavirusom.

V Vatikanu želijo s tem upoštevati poziv papeža Frančiška, da nihče ne sme biti izključen iz cepljenje proti koronavirusni bolezni. Poleg tega Vatikan poziva k prostovoljni finančni pomoči, da bi lahko priskrbeli cepivo za še več pomoči potrebnih oz. po papeževih besedah »podelili čudež dejavne ljubezni z najranljivejšimi brati in sestrami ter jim omogočili dostop do te pravice«. Dar je mogoče prispevati prek spletne strani Apostolske elemozinerije (www.elemosineria.va).

V Vatikanu so že v letošnjem januarju cepili 25 brezdomcev, ki živijo v okolici Trga sv. Petra. Šlo je za osebe, starejše od 60 let, ki imajo resne zdravstvene težave in nimajo dostopa do javnih zdravstvenih storitev. Program cepljenja pri svojih zaposlenih so večinoma že zaključili. Pravočasno naročena zaloga 10.000 odmerkov Pfizer-BioNtechovega cepiva je zadoščala za vse zaposlene, ki so se želeli cepiti, in njihove svojce. Proti koronavirusni bolezni se je cepil tudi papež Frančišek. Vatikanski zdravstveni urad je papeško državo pred desetimi dnevi razglasil za »območje brez koronavirusnih okužb«.

Vatikan bo cepil tudi diplomate

V Vatikanu pa se lahko, kot poroča Kathpress, proti koronavirusni bolezni cepijo tudi diplomati. Za razliko od revežev in brezdomcev morajo veleposlaniki, akreditirani pri Svetem sedežu, za odmerek cepiva odšteti 55 evrov. Ponudba velja tudi za sodelavce veleposlaništev s sedežem v Rimu.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh