Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Virus korona: italijanske škofije odpovedujejo bogoslužja

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 02. 2020 / 08:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.02.2020 / 13:12
Ustavi predvajanje Nalaganje

Virus korona: italijanske škofije odpovedujejo bogoslužja

Milano, Padova in Benetke upoštevajo priporočila ministrstva za zdravje.

Foto: Wikipedia

Zaradi širjenja virusa korona v severni Italiji so škofije Milano, Padova in Benetke odpovedale obhajanje javnih bogoslužij, poroča avstrijski Kathpress. Kot so škofije sporočile na svojih spletnih straneh, s tem ukrepom upoštevajo priporočila ministrstva za zdravje v Rimu ter območnih vlad Lombardije in Benečije. V Padovi so bogoslužja zaenkrat odpovedana do nedelje, 1. marca, vključno s sveto mašo na pepelnično sredo. Milanski nadškof Mario Delpini je bogoslužja odpovedal »do nadaljnjega«. V izjavi za javnost prosi za razumevanje in svari pred nepotrebnim širjenjem panike.

V vseh treh škofijah so v posameznih cerkvenih občestvih poleg bogoslužij odpovedali tudi vsa druga javna zborovanja ter predavanja in izpite na cerkvenih visokošolskih ustanovah. Pogrebe in poroke naj bi po navedbah na spletni strani izvajali, vendar le ob udeležbi najožjega sorodstva. Vernike spodbujajo, naj se bogoslužij udeležujejo preko radijskih in televizijskih sprejemnikov. V škofiji Padova bo deljenje toplih obrokov brezdomcem nekaj časa organizirano na prostem. V beneški škofiji so odpovedani tudi krsti, prva sveta obhajila in birme.

Nujni ukrepi v Benečiji, predčasen zaključek beneškega karnevala

Deželna vlada v Benečiji je v nedeljo izdala »Nujne ukrepe za zaustavitev in odpravo širjenja virusa COVID-2019«. Ukrepi so prizadeli tudi znamenito baziliko sv. Antona v Padovi, eno največjih in najbolj priljubljenih romarskih cerkva v Italiji. Kot so sporočili s tamkajšnjega romarskega urada, bo bazilika čez dan odprta le za osebno molitev posameznih vernikov.

Število okuženih je že preseglo 150, s čimer je Italija država z največjim številom potrjenih primerov okužbe v Evropi. Zaradi virusa so doslej umrli štirje ljudje. Večina okuženih prihaja iz Lombardije, kjer sta dve okrožji že razglašeni za zaprto območje. Tudi v Benečiji so že zaprli eno območje, do nadaljnjega so zaprti šole, univerze in muzeji; predčasno so zaključili tudi beneški karneval, ki naj bi trajal še danes.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh