Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vzemi si trenutek, reši življenje

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 10. 08. 2017 / 12:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vzemi si trenutek, reši življenje

Vzemi si trenutek, reši življenje

Pridružite se akciji Prekolesarimo svet in razširjajte zavedanje, da samomor lahko preprečimo.

Že četrto leto zapored so Nacionalni Inštitut za javno zdravje (NIJZ), Slovenski center za raziskovanje samomora, Slovensko združenje za preprečevanje samomora in Nacionalno združenje za kakovost življenja OZARA Slovenija je v Sloveniji pripravili akcijo Prekolesarimo svet, s katero vabijo vse kolesarje (sobne, gorske, cestne …), da s skupnimi močmi do 10. septembra, svetovnega dneva preprečevanja samomora, prekolesarijo dolžino, enako obsegu Zemlje, to je 40.075 kilometrov.

Samomor lahko preprečimo

Akcija Prekolesarimo svet se je začela 10. avgusta. Letošnje geslo je Vzemi si trenutek, reši življenje, ki poudarja pomen skupnosti in pozornosti do bližnjega.

Pobudnik akcije Prekolesarimo svet je Mednarodna zveza za preprečevanje samomora. Pedala vrtijo ljudje z vseh celin z istim namenom: razširjati zavedanje, da samomor lahko preprečimo, in to s spodbujanjem druženja med ljudmi. Tako bi preprečili osamljenosti, ki je eden izmed dejavnikov tveganja za razvoj duševnih stisk.

Akcije v preteklih letih so bile po vsem svetu zelo odmevne, saj je skupno število prekolesarjenih kilometrov znašalo skoraj štirikrat toliko, kot je obseg Zemlje.



Kolesarite kjer koli in s komer koli

Kolesarite lahko na kakršnem koli kolesu, lahko je tudi sobno, in to sami, v družbi s svojimi bližnjimi ali v okviru svojih delovnih organizacij. Na kolo so vabljeni vsi: otroci, mladostniki in družine – z željo, da bi se kot skupnost povezali in angažirali v nameri za preventivno delovanje in ohranjanje življenj.

Uradni znak akcije in potrdilo o udeležbi

Udeleženci so prepoznavni po uradnem znaku akcije, ki si ga lahko natisnejo in pripnejo na oblačila ali kolo. Izpolnite spletni obrazec s svojimi podatki in številom prekolesarjenih kilometrov. Seštevek prekolesarjenih kilometrov vseh udeležencev bo posredovan Mednarodni zvezi za preprečevanje samomora, kjer bodo zbirali informacije o skupnem številu prekolesarjenih kilometrov po vsem svetu.



Svoje izkušnje in utrinke iz akcije lahko delite tudi na družabnih omrežjih in tako ozaveščate o akciji in k sodelovanju povabite svoje znance in bližnje. »Pridružite se aktivnosti. Vzajemno angažirajmo prebivalce Slovenije za preprečevanje samomora,« vabijo na spletni strani NIJZ, ki bo vsem udeležencem v znak zahvale pdaril certifikat o udeležbi.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh