Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zadnja priložnost za Asio Bibi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 10. 2016 / 08:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zadnja priložnost za Asio Bibi

Zadnja priložnost za Asio Bibi

Jutri še zadnje zaslišanje pred vrhovnim sodiščem.

Na smrt obsojena kristjanka Asia Bibi iz Pakistana, ki je obtožena bogoskrunstva in »obrekovanja preroka Mohameda«, naj bi bila jutri še zadnjič zaslišana pred vrhovnim sodiščem. Še enkrat se lahko pritoži proti izrečeni smrtni kazni. Natančne ure zaslišanja sodišče ni izdalo, saj skrajne islamske skupine načrtujejo proteste pred stavbo vrhovnega sodišča v Lahoreju. Zaradi napetega ozračja je predsednik krščanske organizacije za zaščito človekovih pravic Pakistan Christian Congress, Nazir Bhatti, pozval državljane, naj se odpovejo protiprotestom in izkazovanju solidarnosti za Asio Bibi.

Za zaprto Bibijevo, njene odvetnike in svojce je Bhatti zahteval »zadostno policijsko zaščito in varnost«. Skrajne islamske religiozne stranke izvajajo proteste in ustrahovanja, s čimer izvajajo pritisk na vrhovne sodnike, je opozoril Bhatti, ki je tudi sam odvetnik.

Asio Bibi sta leta 2009 njeni sodelavki obtožili, da se je žaljivo izražala o Mohamedu, ki ga v islamu častijo kot preroka. Bibijeva obtožbe zanika. Novembra 2010 je bila na podlagi spornega zakona o bogoskrunstvu kot prva ženska v Pakistanu obsojena na smrtno kazen, ki jo je oktobra 2014 potrdilo tudi prizivno sodišče.

Številni politiki, Evropski parlament, nevladne organizacije, Ekumenski svet Cerkva in verski voditelji so si doslej brez uspeha prizadevali za izpustitev kristjanke, med njimi sta bila tudi papeža Benedikt XVI. in Frančišek. Frančišek je lani aprila v avdienco sprejel moža in tri hčere Asie Bibi in z njimi molil. Bibijeva je pred tem v zaporni celici napisala pismo svetemu očetu, v katerem ga je prosila za pomoč. Njeno izpustitev je v zadnjih mesecih s peticijo pakistanski vladi zahtevalo okoli 570.000 ljudi z vsega sveta.

Po navedbah Evropskega parlamenta je bilo od leta 1987 v Pakistanu zaradi bogoskrunstva obsojenih več kot 1.400 ljudi, ki naj bi zažigali strani iz Korana ali preko telefonskih sporočil žalili islam. V večini primerov obsojene obesijo, mnogi pa v »celicah smrti« čakajo na preverjanje obsodb na višjih državnih sodiščih. Postopki običajno trajajo več let.

Vir: kath.net
Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh