Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zborovsko petje pri bogoslužjih ostaja prepovedano

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 06. 05. 2021 / 04:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.05.2021 / 08:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zborovsko petje pri bogoslužjih ostaja prepovedano

Zborovsko petje pri bogoslužjih ostaja prepovedano

SŠK želi, da bi po koncu epidemije vsi zbori takoj začeli redne vaje in sodelovanje pri bogoslužjih.

Zborovsko petje pri bogoslužjih ostaja do nadaljnjega prepovedano, tudi če so bili pevci cepljeni ali so preboleli covid-19. FOTO: Tatjana Splichal



Z odlokom slovenske vlade je zborovsko petje v cerkvah in pri bogoslužjih še naprej, do nadaljnjega, prepovedano, je v imenu Tiskovnega urada Slovenske škofovske konference (SŠK) pojasnil dr. Tadej Jakopič. Dovoljeno je zgolj, če zbor sestavljajo osebe iz skupnega gospodinjstva ali če so vsi pevci člani iste družine, kakor je razvidno tudi že iz navodil slovenskih škofov.

NIJZ dolžna upoštevati vladne odloke

NIJZ je pri svojem odločanju, kot je sporočil dr. Jakopič, dolžna upoštevati vladne odloke s področja verske svobode. Trenutno velja, da so cepljene osebe in tisti, ki so že preboleli covid-19, še vedno lahko prenašalci virusa, zato je zborovsko petje pevcev tudi v primeru, da so bili cepljeni ali so preboleli covid-19, do nadaljnjega še vedno prepovedano.

Vzdrževanje rednih stikov s pevci

»V Katoliški cerkvi si prizadevamo, da tudi po končani epidemiji neokrnjeno delujejo vsi cerkveni mešani, mladinski in otroški zbori ter vse vokalno-inštrumentalne skupine, zato pozivamo in vabimo vse župnike in zborovodje, da vzdržujejo redne stike s svojimi pevci,« je poudaril dr. Jakopič in dodal željo SŠK, da bi po koncu epidemije vsi zbori takoj začeli redne vaje in sodelovanje pri bogoslužjih.

Ljudsko petje pri bogoslužjih dovoljeno

V trenutnih navodilih slovenskih škofov, ki za vse regije veljajo še do vključno nedelje, 9. maja 2021, je glede petja v cerkvah oziroma pri bogoslužjih zapisano, da je dovoljeno ljudsko petje, zborovsko pa zgolj v primeru, da ga izvajajo osebe iz skupnega gospodinjstva. O cerkveni glasbi med epidemijo in po njej pa lahko berete tudi v Cerkvenem glasbeniku.
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Znova dovoljeno ljudsko petje v cerkvah

NIJZ še vedno odsvetuje petje pri verskih obredih

V rumenih regijah dovoljenih več ljudi pri mašah v cerkvah

O pevcu, ki za božič ne bo pel

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh