Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Znova dovoljeno ljudsko petje v cerkvah

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 24. 04. 2021 / 05:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.04.2021 / 05:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Znova dovoljeno ljudsko petje v cerkvah

Znova dovoljeno ljudsko petje v cerkvah

Škofje so za obdobje od 23. aprila do 2. maja prilagodili navodila glede na spremenjen vladni odlok.

Ljudsko petje v cerkvah je odslej spet dovoljeno, zborovsko ne, razen če ga izvajajo člani skupnega gospodinjstva. FOTO: Tatjana Splichal



Potem ko je vlada na četrtkovi dopisni seji na predlog ministrstva za kulturo sprejela nov, spremenjen Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v državi, ki ob izboljšanju epidemiološke slike ponovno dovoljuje bogoslužja na prostem in katehezo v živo, velja pa od petka, 23. aprila, do vključno nedelje, 2. maja, so se znova odzvali tudi slovenski škofje.

Prilagojena navodila

Kot so škofje in škofijski upravitelj poudarili že pred časom, bodo navodila vernikom prilagajali glede na tedenske odločitve vlade, in tokratna se od prejšnjih kar precej razlikujejo.

Omejitve v zaprtih prostorih

Kot so škofje izpostavili v navodilih, se število oseb pri verskih obredih v zaprtih prostorih omeji na enega udeleženca (ali člane skupnega gospodinjstva) na 30 kvadratnih metrov. V zaprtih prostorih, v katerih zaradi površine sicer ne bi bilo dovoljeno združevanje 10 udeležencev, denimo v manjših cerkvah in kapelah, je dovoljeno največje število oseb 10, če je med njimi mogoče zagotoviti vsaj enoinpolmetrsko medosebno razdaljo (razen med člani skupnega gospodinjstva).

Dosledno spoštovanje pogojev

Pri tem je treba dosledno spoštovati že znane preventivne pogoje: zagotavljati minimalni možni stik med udeleženci, redno prezračevati ali ventilirati prostore, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda, obvezno nositi zaščitne maske v zaprtih prostorih in si razkuževati roke ob vstopu v zaprte prostore ali izstopu iz njih.


Pri bogoslužjih na prostem ne sme biti več kot 10 oseb ali članov skupnega gospodinjstva. FOTO: Tatjana Splichal


Ne več kot 10 udeležencev

Pri verskih obredih na odprtih površinah je število udeležencev omejeno na enega (ali člane skupnega gospodinjstva) na 10 kvadratnih metrov odprte površine, vendar ne več kot 10 udeležencev ali skupnih gospodinjstev. Medosebna razdalja mora biti vsaj 1,5 metra, razen med člani skupnega gospodinjstva.

Da ljudskemu, ne zborovskemu petju

Ponovno je dovoljeno ljudsko petje v cerkvah, medtem ko zborovsko petje ostaja prepovedano, razen če ga izvajajo člani skupnega gospodinjstva.

Omejitev števila za verouk ne velja

Zato pa omejitev števila oseb ne velja za versko ali duhovno vzgojo in izobraževanje, mora pa biti poskrbljeno za vsaj enoinpolmetrsko medosebno razdaljo med udeleženci.

Testiranje izvajalcev kateheze

Izvajanje verske ali duhovne vzgoje in izobraževanja (verouka, kateheze) je dovoljeno le, če izvajalec enkrat tedensko oziroma pred izvedbo duhovne vzgoje in izobraževanja, kadar je le občasna, opravi PCR ali hitro antigensko (HAG) testiranje in ima negativni rezultat testa. Testiranja so oproščeni izvajalci, ki so bili cepljeni ali so covid-19 v zadnjih šestih mesecih že preboleli.


Verouk se vrača v učilnice. FOTO: Tatjana Splichal


Druga navodila nespremenjena

Preostala škofovska navodila ostajajo nespremenjena. Verniki, ki se niso mogli udeležiti maše, lahko prejmejo obhajilo tudi izven sv. maše. Ob smiselnem upoštevanju določil je dovoljeno obhajanje zakramentov spovedi, krsta, poroke in drugih bogoslužij, podeljevanje bolniškega maziljenja pa ob upoštevanju vladnih odlokov in priporočil NIJZ.

Obhajila in birme

Cerkveni pogrebi so dovoljeni skladno z navodili komunalnih služb in predpisov vlade in NIJZ. Ko se bo epidemiološko stanje še izboljšalo, bodo škofije priprave navodila za obhajanje prvih svetih obhajil in svetih birm in jih posredovale župnikom.

Okrepljena molitev za bolnike in konec epidemije

Župnijska pisarna ostaja odprta pod pogojem, da je v njej poleg duhovnika naenkrat samo ena oseba ali člani skupnega gospodinjstva. Škofje so ponovno pozvali duhovnike, redovnice in redovnike, naj bodo vernikom na voljo in naj pri tem upoštevajo odloke in priporočila za zaščito zdravje, hkrati pa so spodbudili vse, duhovnike in vernike, k okrepljeni molitvi za bolnike in konec epidemije.
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Z odlokom spet dovoljeni verouk in bogoslužja na prostem

Navodila škofov podaljšana za teden dni

Od ponedeljka cerkve spet odprte za bogoslužja z verniki

Po novem vladnem odloku tudi nova navodila škofov

Prvo srečanje Janeza Janše s SŠK

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh