Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Navodila škofov podaljšana za teden dni

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 19. 04. 2021 / 04:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.04.2021 / 18:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Navodila škofov podaljšana za teden dni

Navodila škofov podaljšana za teden dni

V veljavi ostajajo (vsaj) do vključno nedelje, 25. aprila 2021.

Obhajanje svetih maš z verniki je dovoljeno le v cerkvah in skladno z določilom ene osebe ali enote (skupnega gospodinjstva) na 30 kvadratnih metrov. FOTO: Tatjana Splichal



Takoj po sprejetju vladnega Odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v državi tik pred koncem enajstdnevnega popolnega zaprtja javnega življenja so tudi slovenski škofje sprejeli navodila za obdobje od ponedeljka, 12. aprila, do nedelje, 18. aprila 2021, hkrati pa pojasnili, da bodo nato navodila prilagajali glede na tedenske odločitve vlade.

»Verski« odlok nespremenjen

Med dodatne omilitvene ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa vlada sredi minulega tedna ni uvrstila »verskega« odloka, temveč je določila, da se veljavnost njegovih ukrepov podaljša do (vsaj) vključno nedelje, 25. aprila 2021. Na tej podlagi so tudi slovenski škofje odločili, da njihova dosedanja navodila veljajo še teden dni, torej še za čas do vključno nedelje, 25. aprila 2021.

Ključni poudarki navodil

Ključni poudarki navodil so, da je obhajanje svetih maš z verniki dovoljeno le v cerkvah in skladno z določilom ene osebe ali enote (skupnega gospodinjstva) na 30 kvadratnih metrov, pri čemer petje še naprej ni dovoljeno. Verniki, ki se maše niso mogli udeležiti, pa lahko prejmejo sveto obhajilo izven maše.

Zakramenti?

Dovoljeno je obhajanje spovedi, krsta, poroke in drugih bogoslužij, cerkveni pogrebi in podeljevanje bolniškega maziljenja, vse seveda ob doslednem upoštevanju določil, odlokov in priporočil. Župnijska pisarna je lahko odprta le, če je v njej ob duhovniku naenkrat zgolj ena oseba ali člani skupnega gospodinjstva.

Verouk?

Verouk (kateheza) in ostala pastoralna dejavnost se do nadaljnjega izvaja izključno na daljavo, prek spleta, medtem ko bodo ob izboljšanju epidemiološkega stanja škofije pripravile navodila za obhajanje prvih obhajil in birm ter jih posredovale župnikom. Škofje so duhovnike in vernike še pozvali, naj okrepijo molitev za bolnike in konec epidemije.
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Po novem vladnem odloku tudi nova navodila škofov

Od ponedeljka cerkve spet odprte za bogoslužje z verniki

Verouk do nadaljnjega na daljavo

V večini regij se odpirajo terase in vrtovi gostinskih lokalov

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh