Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od ponedeljka cerkve spet odprte za bogoslužje z verniki

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 10. 04. 2021 / 10:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.04.2021 / 05:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Od ponedeljka cerkve spet odprte za bogoslužje z verniki

Od ponedeljka cerkve spet odprte za bogoslužje z verniki

Škofje se zavzemajo, da bi bile omejitve glede bogoslužij sorazmerne s tistimi na drugih področjih življenja.

Svete maše z udeležbo vernikov bodo s ponedeljkom spet dovoljene. FOTO: Tatjana Splichal



V sklopu delnega sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom je vlada na petkovi 198. dopisni seji izdala tudi nov Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v državi, ki od ponedeljka, 12. aprila 2021, po 11-dnevni prepovedi ponovno dovoljuje odprtje cerkva za bogoslužje z verniki, vendar – kot že pred 1. aprilom – v omejenem obsegu.

Upoštevanje znanih pogojev

In seveda ob upoštevanju znanih pogojev: zagotovitvijo minimalnega možnega stika med udeleženci, rednim prezračevanjem ali ventilacijo verskih objektov, obveznim nošenjem zaščitnih mask, razkuževanjem rok ob vstopu v verski objekt in izstopu iz njega ter prepovedjo petja, so obvestili z Ministrstva za kulturo.

Omejeno število udeležencev

Število oseb v zaprtih verskih objektih je omejeno na enega udeleženca ali eno enoto (skupno gospodinjstvo) na 30 kvadratnih metrov zaprte površine ali, če je verski objekt manjši, na enega verskega uslužbenca in enega udeleženca ali eno enoto (skupno gospodinjstvo). Medosebna razdalja med udeleženci mora biti vsaj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.

Dve nadškofovi pismi Janezu Janši

Kot so sporočili iz tajništva Slovenske škofovske konference (SŠK), so se škofje na včerajšnji seji Stalnega sveta SŠK zavzeli za versko svobodo in pravico vernikov do bogoslužja. V dveh pismih, ki jih je ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK msgr. Stanislav Zore poslal predsedniku vlade Janezu Janši, so se škofje zavzeli za odpravo omejitev pri obhajanju bogoslužij tako, da bi bile omejitve sorazmerne s tistimi na drugih področjih javnega življenja.

Škofje spet pozvali k upoštevanju ukrepov

Obenem škofje pričakujejo, da bo vlada v skrbi za duhovno korist vernikov odpravila nesorazmerne omejitve na področju površine, predpisane za vsakega vernika v cerkvah, in prižgala zeleno luč tudi za javna bogoslužja na prostem. Hkrati škofje ponovno pozivajo duhovnike, redovnice, redovnike in vernike k upoštevanju vseh vladnih ukrepov in priporočil NIJZ za zaščito zdravja in omejitev epidemije, so še sporočili iz tajništva SŠK.
_ _ _

SORODNE NOVICE:

Šole in vrtci se odpirajo, omejitev nočnega gibanja pa ukinja

Enajstdnevno popolno zaprtje države [VIDEO]

Škofje ob veliki noči izdali izredno pismo

Od včeraj spet dovoljen verouk v učilnicah

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh