Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Šole in vrtci se odpirajo, nočna omejitev gibanja pa ukinja

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 09. 04. 2021 / 14:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 15:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Šole in vrtci se odpirajo, nočna omejitev gibanja pa ukinja

Šole in vrtci se odpirajo, nočna omejitev gibanja pa ukinja

Vlada je določila, kako se bodo po 11-dnevnem zaprtju javnega življenja rahljali ukrepi. [VIDEO]

FOTO: Tatjana Splichal



Ob izteku 11-dnevnega obdobja popolnega zaprtja javnega življenja v državi, ki se konča v nedeljo, je vlada odločala o ukrepih, ki sledijo s prihodnjim ponedeljkom. Na novinarski konferenci o stanju epidemije novega koronavirusa je minister za zdravje Janez Poklukar predstavil nov vladni semafor ukrepov sproščanja, precej drugačen od prejšnjega. Epidemija bo sicer podaljšana še za 30 dni, maske na prostem pa bodo obvezne zgolj, ko ne bo mogoče držati ustrezne medosebne razdalje.

Nismo še nujno iz najhujšega

»Najpomembnejše sporočilo je, da ste se državljani te dni držali preventivnih ukrepov in omogočili, da nismo v črni fazi, temveč med rdečo in oranžno, kar pa še ne pomeni nujno, da smo iz najhujšega. Pretresli smo vladni semafor in ocenili, da smo dosegli pomembne premike, da sproščamo in omogočamo družbeno življenje kljub težkemu položaju,« je pojasnil Poklukar.



Kaj dovoljuje rdeča faza?

V rdeči fazi bo s ponedeljkom odpravljena nočna omejitev gibanja, še naprej pa ostaja v veljavi omejitev zbiranja ljudi na javnih mestih. Rdeča faza omogoča še odprtje knjižnic, galerij in muzejev, brezkontaktno športno aktivnost do 10 ljudi, odprtje nekaterih servisnih storitev in trgovin, izpite in seminarje (do 10 ljudi) na fakultetah, odprtje dijaških domov in glasbenih šol, športne treninge in tekmovanja kadetov in mladincev, pa tudi ponedeljkovo ponovno odprtje smučišč.

Kako je s prestopom meje?

Za prestop meje zopet velja negativen test PCR, opravljen v EU, izjema pa so otroci, ki se šolajo v dvojezičnih šolah, zamejski Slovenci in delovni migranti, je pojasnil minister Janez Poklukar in potrdil včerajšnje navedbe ministrice za izobraževanje, znanost in šport dr. Simone Kustec, da se s ponedeljkom otroci brez izjem vračajo v vrtce in osnovne šole, dijaki pa se bodo šolali po modelu C.

Kako bo v oranžni fazi?

S ponedeljkom bo vsa država v rdeči fazi, teden dni pozneje pa vlada predvideva odloke, prilagojene epidemiološkemu stanju v posamezni statistični regiji. Tako se z oranžno fazo (sedemdnevno povprečje pod 1000 okuženih in manj kot 1000 hospitaliziranih) sprošča omejitev gibanja med regijami, zelena luč je ponovno prižgana zbiranju do 10 oseb, prav tako se bodo v tej fazi odpirale terase in vrtovi gostinskih lokalov.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh