Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po novem vladnem odloku tudi nova navodila škofov

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 12. 04. 2021 / 08:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 14:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po novem vladnem odloku tudi nova navodila škofov

Po novem vladnem odloku tudi nova navodila škofov

Škofje pojasnjujejo, kako je v tem tednu z obhajanjem svetih maš in kako z zakramenti.

Obhajanje svetih maš z verniki je dovoljeno le v cerkvah in skladno z določilom ene osebe ali enote (skupnega gospodinjstva) na 30 kvadratnih metrov. FOTO: Tatjana Splichal



Slovenski škofje so na osnovi novega vladnega Odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v državi, ki je bil izdan v petek, v veljavo pa stopa z današnjim dnem, sprejeli navodila za obdobje od ponedeljka, 12. aprila, do nedelje, 18. aprila 2021. Odtlej bodo navodila prilagajali glede na tedenske odločitve vlade.

Maše z verniki le v cerkvah

Škofje so ponovno nedvoumno poudarili, da je obhajanje svetih maš z verniki dovoljeno le v cerkvah in skladno z določilom ene osebe ali enote (skupnega gospodinjstva) na 30 kvadratnih metrov. V primeru manjše površine verskega objekta je lahko pri maši navzoča ena oseba ali enota (člani istega gospodinjstva).

Brez petja

Petje še naprej ni dovoljeno, lahko pa med obredom organist igra na orgle ali za glasbeno spremljavo poskrbi drug inštrumentalist. Izjemoma je petje dovoljeno pri mašah, ki so prenašane prek televizije ali radia, če pri njih niso navzoči verniki.

Prejem obhajila izven maše

Izven svete maše lahko verniki prejemajo sveto obhajilo, h kateremu so posebej povabljeni tisti, ki se niso mogli udeležiti maše.


Izven svete maše lahko verniki prejemajo sveto obhajilo, h kateremu so posebej povabljeni tisti, ki se niso mogli udeležiti maše. FOTO: Tatjana Splichal


Zakramenti?

Zakramenti? Ob smiselnem upoštevanju določil za maše je dovoljeno obhajanje spovedi, krsta, poroke in drugih bogoslužij. Podeljevanje bolniškega maziljenja je dovoljeno ob upoštevanju vladnih odlokov in priporočil NIJZ.

Škofijska navodila za prva obhajila in birme

Ob izboljšanju epidemiološke slike bodo škofije pripravile navodila za obhajanje prvih obhajil in birm ter jih posredovale župnikom. Do nadaljnjega se na daljavo – prek spleta – izvaja verouk (kateheza) in vsa druga pastoralna dejavnost.

Župnijska pisarna odprta le za eno osebo naenkrat

Cerkveni pogrebi so dovoljeni ob doslednem upoštevanju navodil komunalnih služb in predpisov vlade in NIJZ. Župnijska pisarna pa je lahko odprta le, če je naenkrat v njej ob duhovniku le ena oseba ali člani skupnega gospodinjstva.

Okrepljena molitev

Škofje so duhovnike, redovnice in redovnike še pozvali, naj bodo na voljo vernikom in naj pri tem upoštevajo vladne odloke in priporočila NIJZ za zaščito zdravja. Prav tako duhovnike in vernike spodbujajo, naj okrepijo molitev za bolnike in konec epidemije.
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Od ponedeljka cerkve spet odprte za bogoslužje z verniki

Verouk do nadaljnjega na daljavo

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh