Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pastorala zdravja

Delo Cerkve na področju zdravja in zdravstva je odgovor na njeno poslanstvo, ki ima temelje v Evageliju in tradiciji Cerkve. Danes v to svoje delo vključuje vsa sodobna dognanja medicine in antropoloških znanosti.

Sodobna medicina postavlja na prvo mesto zdravje. Obvladovanje in promocija zdravja je njen temeljni cilj. Pri svojem pastoralnem tudi Cerkev sledi temu cilju. Teološki pogled na zdravje se nam odkriva kot nenehen proces na poti odrešenja posameznika.

Cerkev danes pojmuje zdravje kot:

iskanje fizičnega, psihičnega, socialnega (občestvenega) in duhovnega ravnovesja in harmonije v človeku. Ni samo odsotnost bolezni, temveč tudi sposobnost človeka, da opravlja zaupano mu poslanstvo od Boga, ne glede na življenjsko obdobje v katerem se nahaja.

Tako se v praktični teologiji nekdanja pastoralna medicina razširja in dobiva svoje mesto v oznanjevanju, katehezi in diakoniji znotraj vsakega cerkvenega občestva. Ima tudi ekumensko razsežnost. Bolniška pastorala je postala del pastorale zdravja.

Internetna stran je namenjena informiranju širokega kroga ljudi. Z njo skušamo slediti novim možnostim, da bi tudi to področje postalo še bolj dostopno tudi kot način nenehnega izobraževanja pastoralnih delavcev, posebej tistih, ki so v polnosti vpeti v delo na tem področju.

Bolniška oskrba

Nazaj na vrh