Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti krst

Foto: Tatjana Splichal


Sveti krst je prvi in najpomembnejši zakrament, saj je pri njem krščenec sprejet v katoliško Cerkev in lahko prejme tudi druge zakramente. Najpogosteje se za krst odločijo starši, ki prinesejo otroka v cerkev k duhovniku, lahko pa se da krstiti tudi odrasel človek, ki hoče stopiti na pot vere in odrešenja.

Med obredom svetega krsta Bog sprejme otroka med vernike, starši in botri pa se zaobljubijo, da bodo novega člana vesoljne Cerkve vzgajali po krščanskem nauku, da se bodo z njim udeležili svete maše in ga vpisali v verouk. Pred krstom morajo izpovedati svojo vero, če pa je krščenec odrasel, to lahko stori sam.

Pri krstu postanemo božji otroci in dobimo ime. Duhovnik oblije krščenca s krstno vodo, ki je simbol očiščenja, saj je po obredu krščenec očiščen vseh grehov, tudi izvirnega.

Krščevanje je Jezus naročil učencem po vstajenju od mrtvih: 

"Dana mi je vsa oblast v nebesih in na zemlji. Pojdite torej in naredite vse narode za moje učence. Krščujte jih v ime Očeta in Sina in Svetega Duha in učite jih izpolnjevati vse, kar koli sem vam zapovedal! In glejte: jaz sem z vami vse dni do konca sveta.« (Mt 28, 18–20.)

Nazaj na vrh