Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

10. bienale ilustracije: nagrada Hinka Smrekarja Petru Škerlu

Za vas piše:
Darja Ovsenik
Objava: 15. 11. 2012 / 09:29
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

10. bienale ilustracije: nagrada Hinka Smrekarja Petru Škerlu

Nagrado Hinka Smrekarja na 10. slovenskem bienalu ilustracije je za ilustracije v knjigi Barbare Simoniti z naslovom Močvirniki prejel tudi ilustrator Mavrice Peter Škerl, ki je sicer dolgoletni ilustrator Mavrice in otroških slikanic pri založbi Družina.

Na 10. Slovenski bienale ilustracije se je prijavilo 138 ilustratorskih projektov, žirija, ki ji predseduje Brane Kovič, pa je na razstavo uvrstila 64 avtorjev in eno avtorsko skupino.

V torek so v Cankarjevem domu podelili nagrade Hinka Smrekarja: za življenjsko delo so nagradili akademsko slikarko Kamilo Volčanšek. »Avtoričin bogat ilustratorski opus je izjemen prispevek k razvoju te likovne zvrsti na Slovenskem. Njene stvaritve lahko brez pretiravanja označimo za celostne umetnine, kjer usklajeno sobivajo linije, barve, narativni, dekorativni in oblikovalski elementi,« so zapisali v utemeljitvi.


Nagrada Hinka Smrekarja letos v roke ilustratorja Družine

Nagrado Hinka Smrekarja za leto 2012 so podelili Petru Škerlu za ilustracije v knjigi Barbare Simoniti z naslovom Močvirniki, ki je izšla pri založbi Mladinska knjiga. Škerl je sicer dolgoletni ilustrator mladinske revije Mavrica in dveh otroških slikanic, ki sta izšli pri založbi Družina. Žirija ga je nagradila, ker njegovo delo »odlikuje prefinjena, kultivirana risba z množico natančno izrisanih detajlov in inventivnimi kompozicijskimi rešitvami.« Pohvalili so tudi izviren način kolorita, s katerim Škerl ne povzame le literarne predloge, ampak tudi značilnosti časa, v katerem sta nastala besedilo in njegova likovna interpretacija.


Med nagrajenimi tudi publikacija za slepe

Posebno pohvalo žirije za mladega ustvarjalca je prejela Ana Baraga za ilustracije v avtorski knjigi Besedarije besedne bedarije, v kateri avtorica na zanimiv način besedne zveze in njihova sprevračanja kombinira s črtno risbo v duhovite likovne izdelke, »ki gledalca ne morejo pustiti ravnodušnega. Svežina njenega pristopa odpira v ilustraciji nove možnosti in alternativne avtorske rešitve«, so zapisali v utemeljitvi.

Posebno pohvalo žirije za zamisel in izpeljavo projekta Žuželke od blizu dr. Ala Vrezca je prejela skupina Kaverljag, ki je izdala publikacijo v reliefnem tisku, ki je namenjena slepim.

Plaketo Hinka Smrekarja sta prejela Damijan Stepančič in Petra Preželj, priznanje pa Maja Kastelic in Vladimir Leben


Fotografija: Peter Škerl na lanskem knjižnem sejmu (foto: argiv Družine / T. S.)
Ilustracija zgoraj: Peter Škerl: Močvirniki
Ilustracija spodaj: Kamila Volčanšek: Žabji kralj

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh