Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

100 let od smrti fatimskega pastirčka

Za vas piše:
K. C.
Objava: 04. 04. 2019 / 10:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.04.2019 / 10:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

100 let od smrti fatimskega pastirčka

Danes, 4. aprila, mineva 100 let, odkar je umrl fatimski pastirček sv. Frančišek Marto.

Danes, 4. aprila 2109, mineva 100 let, odkar se je z zemlje preselil v stanje večne blaženosti fatimski pastirček sv. Frančišek Marto. Da bo prišel v nebesa, mu je nebeška Gospa, skupaj z Lucijo in Jacinto, napovedala že pri prvem obisku 13. maja 1917.


Foto: Tatjana Splichal

Zgodba Marijinega prikazovanja skozi oči pastirčkov je prikazana in opisana v slikanici Trije fatimski pastirčki. Lucija, Frančišek in Jacinta s Portugalske so doživeli prikazovanja angela in Gospe z nebes. Oba sta jim dejala, naj molijo rožni venec za mir. Gospa z vencem v roki jih je prosila tudi, naj šest mesecev prihajajo 13. dan ob 13. uri na tisto polje, kjer so jo videli, molijo rožni venec in delajo žrtve za grešnike. Ubogali so jo, čeprav so trpeli. Nato pa je gospa 13. oktobra naredila čudež.

Knjiga je napisala z velikimi tiskanimi črkami in opremljena s čudovitimi ilustracijami.

Preprosta zgodba bo otroke pripravila na obisk fatimske Marije Romarice in jim približala njeno zgodbo. Tako bodo razumeli tudi, zakaj se vsako leto veliko vernikov odpravi v Fatimo.

Ogenj, ki ne zgori

Pri tretjem prikazanju angela so pastirčki navzočnost nadnaravnega še veliko bolj občutili kakor pri prejšnjih dveh. Frančišek si več dni ni upal govoriti.

Papež sv. Janez Pavel II. je 13. maja leta 2000 v Fatimi, ko je Frančiška in Jacinto razglasil za blažena, v pridigi omenil Frančiškovo doživetje in ga primerjal z Mojzesovim, ko se je ta srečal z Bogom v gorečem grmu:

»'Mi smo goreli v tisti luči in nismo zgoreli. Kakšen je Bog? Tega ni mogoče povedati! Tega res ni mogoče nikdar spraviti v besede, nikdar izraziti! To je ogenj, ki ne zgori.' Enak občutek je imel Mojzes, ko je videl Boga v gorečem grmu. Takrat je Bog govoril z njim in mu povedal, da je zaskrbljen zaradi suženjstva njegovega ljudstva. In odločil se je, da ga osvobodi z Mojzesovo pomočjo. Tisti, ki sprejemajo to navzočnost, postanejo prebivališče in posledično goreči grm Najvišjega.«

Frančišek je pred sto leti umrl za špansko gripo, ki se ji je pridružila pljučnica. Čeprav ni dopolnil niti enajst let, je v teh letih dopolnil mnogo let. Mali Frančišek iz takrat malo znane Fatime je postal velik svetnik in je skupaj s sveto Jacinto in Božjo služabnico Lucijo ponesel ime Fatime po vsem svetu.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh