Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

100-letnik Ignac Harb: »Bog me je čuval vse življenje«

Za vas piše:
Valerija Bračko
Objava: 12. 06. 2023 / 13:00
Oznake: Cerkev, Maša
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.06.2023 / 13:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
100-letnik Ignac Harb: »Bog me je čuval vse življenje«
Skupinska fotografija. FOTO: Igor Harb

100-letnik Ignac Harb: »Bog me je čuval vse življenje«

V župnijski cerkvi Sv. Petra v Malečniku pri Mariboru smo v nedeljo, 11. 6. 2023, obhajali slovesno zahvalno sveto mašo ob 100. rojstnem dnevu domačina Ignaca Harba.

Rojen je bil 11. junija 1923 v Malečniku (Mastnakov štok) kot sin viničarja Ignaca in njegove žene Jožefe. Leta 1926 se je družina preselila na viničarijo na Meljski hrib, k veleposestniku Reberniku iz Zrkovc. Tam so živeli 3 leta. Od tam se je družina preselila na Königovo. Leta 1929 začne obiskovati deško osnovno šolo v Sv. Petru pri Mariboru (v stavbi sedanje šole). Po končani osnovni šoli odide na Kapelo na kmetijsko šolo. Njegovo šolanje prekine vojna. Ko šolo zaprejo, odide na Srednjo kmetijsko šolo v Maribor, ki je bila nemška. Šolanje je trajalo do leta 1942, ko je bil vpoklican v vojsko. Odšel je v Mannheim, kjer je služil v nemški vojski 1 leto. Po dopustu se vrne in je premeščen v Vitebsk v današnji Belorusiji, takrat Sovjetski zvezi.

Po vojni je pobegnil v Avstrijo. V Vetrinju je bil s transportom poslan v Eboli v Italiji, kamor so jih kot četniške zapornike poslali zavezniki. Maja 1947 se je vrnil domov v Jugoslavijo. Nadaljeval je šolanje na Srednji kmetijski šoli v Mariboru. Uspešno jo je zaključil leta 1950 in se zaposlil v Kmetijski zadrugi Meljski hrib. Ko se je Kmetijska zadruga Malečnik združila s Kmetijsko zadrugo Pernica, je 2 leti delal v trsnici Zrkovci (do leta 1962), nato je nastopil delo v Semenarni Maribor. Ko se Semenarna Maribor združi s Semenarno Ljubljana je postal šef skladišča Semenarne Ljubljana. 1979 postane inšpektor za njihove poslovalnice po vsej Jugoslaviji do upokojitve leta 1989.

Ignac Harb je bil dejaven tudi v kulturnem življenju našega kraja in župnije.

Nekaj pomembnejših poslanstev:

  • Bil je član Orlov pred vojno (1935-1940);
  • Deloval je v dramski skupini, tamburaškem zboru;
  • Bil je član telovadnega društva Skala;
  • Po 2. svetovni vojni nastane KUD France Marolt. Predsednik društva je bil 5 let;
  • Leta 1952 začne čebelariti, leta 1957 se ustanovi Čebelarsko društvo. Postane tajnik društva, pozneje je bil dolga leta tudi predsednik.
  • Po upokojitvi se včlani v Društvo upokojencev Malečnik. Dolgo je bil predsednik društva, kasneje pa tudi tajnik.

Napisal je knjižico Šempetrski biseri cerkvene in kulturne dediščine.

Ignacu Harbu so po sveti maši v navzočnosti domačih pripravili slavnostni sprejem v Glaserjevem salonu malečniškega župnišča. Poleg župnika dr. Sebastijana Valentana in tajnice ŽPS in ŽGS Valerije Bračko so jubilantu voščili še predsednik Krajevne organizacije Rdečega križa Malečnik Ernest Šilec, predsednik Kulturnega društva France Marolt Malečnik Teodor Zorko in predstavnica Društva upokojencev Cvetka Krstič.   

Nalaganje
Nazaj na vrh