Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

100-metrski šprint za vero

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 10. 2013 / 13:20
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje

100-metrski šprint za vero

Rimska Ulica sprave in vatikanski Trg sv. Petra se bosta jutri začasno spremenila v pravcato tekaško stezo.

Jutri, v nedeljo, 20. oktobra, se bosta rimska Ulica sprave (Via della Conciliazione) in vatikanski Trg sv. Petra začasno spremenila v pravcato tekaško stezo. V Vatikanu namreč pred nedeljsko molitvijo angelovega češčenja prirejajo »100-metrski šprint za vero«, pobudo, ki jo ob letu vere v sodelovanju uresničujeta Papeški svet za kulturo in Italijanski športni center. Med udeleženci pričakujejo družine, semenišča in šole, pa seveda številne romarje, ki bodo tega dne obiskali Vatikan. Tekmo bodo izpeljali v obliki štafetnega teka.

Po navedbah Papeškega sveta za kulturo naj bi predaja štafetne palice spominjala na krščansko življenje, kot ga v svojem pismu Korinčanom opisuje sveti Pavel, nekakšen idealni štafetni tek, v katerem se krščanska vera prenaša iz roda v rod in v katerem kristjani tekmujejo, da bi pridobili »nevenljivi venec«. V kontekstu leta vere pa želijo prireditelji tudi poudariti pomen športa kot kulturne dobrine z izobraževalno in duhovno vrednostjo in pritegniti pozornost katoliškega sveta k različnim vlogam, ki jih šport lahko odigra v krščanski katehezi.

Med 8.30 in poldnevom bodo udeleženci jutrišnjega teka na pravi atletski stezi tekli 100 m do Trga sv. Petra. Dogodek bo snemala tamkajšnja televizija, med sodelujočimi pa pričakujejo tudi teniško igralko Mary Santangelo; nekdanjega britanskega atleta Jasona Gardenerja, zlatega olimpijca v štafetnem teku iz leta 2004; tekmovalca seniorja Ulderica Lambertuccija; ter Andreo Bartalija, sina olegendarnega kolesarja Gina Bartalija, trikratnega zmagovalca italijanskega Gira in dvakratnega zmagovalca Tour de France. Športni dogodek se bo zaključil z molitvijo angelovega češčenja in papeževim pozdravom vsem tekmovalcem.

Tekmi bo sledil drugi dogodek v ponedeljek, 21. oktobra, ko v Vatikanu prirejajo seminar z naslovom »Verniki v svetu športa«, na katerem želijo razčleniti odnos med športom in vero in ki se ga bodo udeležili voditelji profesionalnih športnih društev ter katoliških športnih organizacij. Na seminarju bodo razpravljali o tem, kako lahko posameznik preko športa spozna samega sebe, o pomenu človeškega telesa s posebnim poudarkom na invalidnosti, ter o pomenu športa v odprtosti do absolutnega.






Vir: www.news.va
Foto: news.va

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh