Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

1.025 let ruskega krščanstva obeleženih v treh državah

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 07. 2013 / 09:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
1.025 let ruskega krščanstva obeleženih v treh državah

1.025 let ruskega krščanstva obeleženih v treh državah

Relikvija križa sv. Andreja 'roma' po Rusiji, Ukrajini in Belorusiji v spomin na 'krst Rusije'.

Relikvija križa 'prvopoklicanega med apostoli', sv. Andreja, ki jo sicer hranijo v Patrasu, trenutno 'roma' po Rusiji, Ukrajini in Belorusiji, kot poroča ustanova Pro Oriente. Romanje je priprava na praznovanje 1.025-letnice 'krsta Rusije' in 25-letnice 'ponovnega vstajenja ruske pravoslavne Cerkve'.

Pred tednom dni je relikvija križa, ki jo od leta 1980 ponovno hranijo v grškem Patrasu, prispela v St. Petersburg. Sveti Andrej velja za zavetnika tega ruskega mesta. Relikvija je trenutno na ogled vernikom v ruski prestolnici.

Slavje ob 1.025-letnici 'krsta Rusije' 25. in 26. julija prirejajo v Moskvi, 27. in 28. julija v Kijevu in 29. in 30. julija v Minsku. Poleg ruskega pravoslavnega patriarha Kirila I. in poglavarjev avtonomnih pravoslavnih Cerkva v Ukrajini in Belorusiji, metropolita Volodimirja in metropolita Filareta, se bodo slovesnosti udeležili tudi trije predsedniki držav – Vladimir Putin, Viktor Janukovič in Aleksander Lukašenko. 2. avgusta se bo relikvija križa vrnila v Patras. Grško-katoliška uniatska Cerkev v Ukrajini bo 1.025-letni jubilej obhajala 17. in 18. avgusta v Kijevu. Ob tej priložnosti bodo blagoslovili novo zgrajeno uniatsko stolnico v ukrajinski prestolnici. Papeža Frančiška bo na slovesnosti zastopal litvanski kardinal Audrys Juozas Bačkis.

Romanje relikvije križa sv. Andreja je organizirala Andrejeva ustanova in njen predsednik Vladimir Jakunin. Z navzočnostjo relikvije v Moskvi, Kijevu in Minsku naj bi poudarili, da duhovno in duhovniško življenje teh treh slovanskih držav izvira in se hrani iz enega samega vira – 'krsta Rusije' v Kijevu leta 988.Relikvijo križa sv. Andreja so dolga stoletja hranili v Patrasu. Po četrti križarski vojni so osvajalci dragoceno relikvijo prenesli v Marseille. Med francosko revolucijo jo je nek katoliški duhovnik za ceno svojega življenja rešil pred požarom. Oktobra 1979 je metropolit Nikodem iz Patrasa tedanjega nadškofa v Marseilleju, kardinala Rogerja Etchegaraya, prosil za vrnitev relikvije. Etchegaray je prošnji ugodil in januarja 1980 se je relikvija vrnila v Patras.

Sedanji metropolit v Patrasu, Krizostom, je v St. Petersburgu spomnil na poslanstvo sv. Andreja, Petrovega brata, da povezuje pravoslavni Cerkvi Rusije in Grčije.

Vir: Kathpress

Foto: splet


Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh