Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

106 let Marije Arih

Za vas piše:
Jože Žerdin
Objava: 22. 01. 2021 / 11:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.01.2021 / 11:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
106 let Marije Arih

106 let Marije Arih

Vse življenje si je prizadevala za skromnost, ponižnost in poštenost.

Marija Arih je 3. januarja dopolnila 106 let. FOTO: arhiv Doma sv. Lenarta



Pisalo se je leto 1915, ko je 3. januarja v družini Štumberger v Prepoljah na Dravskem polju na svet prijokala danes najstarejša občanka mesta Maribor, Marija Arih.

Ko je bila Marija stara 16 let, je odšla s trebuhom za kruhom. Bila je delavka v tekstilni tovarni Hutterjevih v Hočah. Z družino je živela v Mariboru. Leta 1939 se je poročila z Andrejem Arihom. V zakonu je povila hčerko in dva sina. Kar 85 let je živela v mestu ob Dravi. Preživela je avstro-ogrsko državo in pozneje še šest držav. Spominja se tudi denarnih valut, in sicer od krone do evra. Preživela je tri vojne. V Domu sv. Lenarta v Slovenskih goricah jesen življenja preživlja od leta 2015.

Živela pod 26 župani in številnimi duhovniki in škofi

Ob rojstnem dnevu so ji v domu pripravili krajšo slovesnost. Lepe želje za njen častitljivi rojstni dan so ji izrekli direktor Doma sv. Lenarta Zlatko Gričnik in župan občine Lenart v Slovenskih goricah mag. Janez Kramberger. Čestitkam in lepim željam so se pridružili zaposleni in stanovalci doma, ki so se vsi skupaj posladkali s torto. Na praznovanje rojstnega dne pa so prišli tudi njeni najdražji. Vsi skupaj so s slavljenko obujali spomine na čase, ki jih je preživela.

O Mariji pravijo, da je prežeta s ponižnostjo in skromnostjo. Njen »Bog naj vas vse čuva« se velikokrat sliši v sobi in po hodnikih. Rada se udeležuje domskih maš in poje cerkvene pesmi. V šali je dejala, da je doslej živela pod 26 župani in številnimi duhovniki in škofi v mariborski nadškofiji. Rada spregovori o svoji bogati življenjski poti. Njene življenjske izkušnje so polne zakladov in preizkušenj. Dejala je, da si je vse življenje prizadevala za skromnost, ponižnost, poštenost in skrbnost.

Iskrene čestitke!

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh