Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

11. avgusta goduje Klara, ustanoviteljica reda klaris

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 11. 08. 2014 / 08:14
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
11. avgusta goduje Klara, ustanoviteljica reda klaris

11. avgusta goduje Klara, ustanoviteljica reda klaris

Rodila se je v bogati družini, a se je dragim materialnim dobrinam odpovedala in svoje življenje preživela v uboštvu.

Klaro upodabljajo v rjavih redovniških oblačihi s knjigo in lilijo.

11. avgusta goduje sv. Klara Asiška, ustanoviteljica reda klaris. Rodila se je 16. julija 1194 kot bogato dekle, vendar se je dragim in lepim materialnim dobrinam odpovedala in svoje življenje preživela v uboštvu. Njen zgled je bil 12 let starejši sveti Frančišek Asiški, ki ga je Klara občudovala, ker se je odpovedal imetju, pritegnile pa so jo tudi njegove pridige.

Ko je bila stara 18 let, se je na cvetno nedeljo odpravila k maši najlepših in najdražjih oblačilih. Me blagoslavljanjem oljčnih vejic je bila tako zatopljena v molitev, da ni šla sama po oljčno vejico, temveč ji jo prinesel kar škof sam, kar jo je še bolj spodbudilo k nameri, da se odpove razkošju. Ponoči je s teto zapustila dom in odšla k svetemu Frančišku. Tam je odložila dragocen nakit in draga oblačila in se jim z zaobljubo odpovedala, sveti Frančišek pa ji je ostrigel lepe dolge svetle lase.

Njenemu očetu pa hčerina odločitev ni bila všeč, zato jo je poskušal pregovoriti. Vendar je Klara ostala neomajna v svoji odločitvi. Pozneje so se ji pridružile še teta in obe mlajši sestri, Beatrice in Agnes, ko je oče umrl, pa tudi njuna mati. Tako je nastal red klaris. Sveti Frančišek jim je prepustil cerkvico svetega Damijana, saj jim papež ni dovolil, da bi hodile po svetu in oznanjale evangelij. Živele so preprosto, v uboštvu in služenju Bogu. Klara je umrla leta 1253 po dolgotrajni bolezni. Dve leti pozneje jo je papež Aleksander IV. proglasil za svetnico. Pokopali so jo v cerkvi svetega Gregorija v Assisiju. Leta 1265 pa so njene posmrtne ostanke prenesli v pravkar zgrajeno cerkev, posvečeno prav njej.

Oblečene so v temnorjavo redovniško oblačilo s pasom, na katerem so štirje vozli, ki predstavljajo štiri zaobljube: čistost, pokorščino, uboštvo in klavzuro. Častijo sv. evharistijo in Marijo. Tako so jo tudi najpogosteje upodabljali. Njeni atributi so še knjiga z vodilom, lilija, monštranca, kriz in ciborij.

Še v času njenega življenja je po svetu nastalo okrog 150 samostanov klaris. V Sloveniji živijo v Nazarjah (v soboto sta se jima pridružili dve sestri) in Dolnicah pri Ljubljani.

V zgodovini so se slovenske klarise zbirale v sedmih samostanih: v Mekinjah pri Kamniku (1300-1782), Kopru (1299/1301-1806), Celju (1300-1335), , Škofji Loki (1358-1782), Gorici (1653-1782) in Ljubljani (1657-1782) in v Šentvidu ob Glini na današnjem avstrijskem Koroškem (1321/23-1553/54). Štirje so bili razpuščeni leta 1782 zaradi odloka avstrijskega cesarja Jožefa II.

Slovensko ime Klara ustreza tudi imenom Jasna, Svetla(na), Slav(ic)a. Vse najboljše za god!

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh