Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

11 predlogov za »katoliške počitnice«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 06. 2015 / 12:44
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.07.2018 / 13:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
11 predlogov za »katoliške počitnice«

11 predlogov za »katoliške počitnice«

Tudi naša vera potrebuje primeren oddih!

Dopustniški julij se izteka, pred nami pa je še mesec dni časa za oddih, ki ga lahko uporabimo tudi za duhovno prenovo. Kaj naj torej katoličani počnemo med zasluženim dopustom? Resnim in zabave željnim vernikom v razmislek ponujamo nekaj predlogov, ki se jih lahko lotijo v mesecu avgustu.



    1. Preberite roman

    Če ste študent, ste študijsko literaturo gotovo že odložili in se lahko lotite prijetne, zanimive knjige. Ne bojte se leposlovja. Gotovo ste že prebrali Gospodarja prstanov, tu pa je še nekaj primerov katoliške književnosti:

    Sigrid Undset: Kristina, Lavransova hči
    Walter M. Miller Jr.: Slavospev za Leibowitza
    Willa Cather: Smrt prihaja po nadškofa

    2. Odpravite se na romanje

    Prosti čas, ki je na voljo, in lepo poletno vreme (ki je letos sicer malce zatajilo) nudita številne priložnosti za obisk svetih krajev. Res je, marsikje ste lahko deležni popolnega odpustka, toda imeli boste tudi dovolj časa, da razmišljate o romanju, ki je vaše vsakdanje življenje, in morda celo preživite nekaj kakovostnega časa z ljudmi, ki jih imate radi.

    Poromate lahko k osrednjemu škofijskemu Marijinemu svetišču, k Mariji Pomagaj na Brezje, pa tudi k znamenju ali kapeli na bližnjem gričku. Peš, s kolesom ali z avtomobilom – pomemben je namen in prava družba.

    3. Pripravite obed z žarom

    Pri tem upoštevajte nasvet sv. Lovrenca: »Na eni strani sem že pečen, obrni me na drugo!« Pojejte kakšen čevapčič in spijte vrček hladnega piva (če ste starejši od 18 let), predvsem pa ne pozabite povabiti sosedov, ki morda ne vedo, kako zabavni smo lahko katoličani.

    4. Oglejte si film na prostem

    To je zelo zabavno, in če ste ljubitelji dobrih, ne »umetno slajenih« katoliških filmov, boste tu gotovo našli kakšen predlog:

    Na pristaniški obali z Marlonom Brandom (1953)
    Becket z Richardom Burtonom (1964)
    Škrlatno in črno z Gregoryjem Peckom (1983)
    Babettina pojedina s Stephane Audran (1987)
    Nesrečniki s Hughom Jackmanom (2012)

    5. Postanite prostovoljec na oratoriju

    Po vsej Sloveniji se v poletnih mesecih otroci in mladi zbirajo na župnijskih oratorijih. Morda ob animatorjih kje potrebujejo pomoč pri pripravi obrokov, spremstvo na izlet? Razmislite o svojih darovih in storite kaj dobrega za svojo župnijo!

    6. Obiščite dom za ostarele

    Prvi ugovor: Domovi za ostarele so depresivni.

    Replika 1: »Čeprav mu pamet peša, bodi prizanesljiv, ne zaničuj ga, čeprav si na višku svoje moči, zakaj usmiljenje do očeta ne bo pozabljeno, marveč se ti bo vračunalo v spravo za grehe« (Sir 3, 13-14).

    Replika 2: Kadar katoličani razmišljajo, kako lahko rastejo v veri, običajno pozabljajo na priložnosti, ki jih ponujajo domovi za ostarele. Ne le, da boste ostarelemu Božjemu otroku popestrili dan, morda se boste pri tem celo sami česa naučili. Glasbeni inštrumenti so vedno dobrodošel dodatek.

    Odgovor na ugovor: To je zato, ker tam ni vas!

    7. Lotite se nogometa

    Jasna stvar. (Tudi papež Frančišek je nogometni navdušenec.)

    8. Ali katerega koli drugega športa

    Kakor vam drago. Da le temeljito razgibate svoje telo, »tempelj Svetega Duha«.



9. Odpravite se na pohod v naravo

Okusite lepoto Božjega stvarstva na območju, ki ga človeška roka še ni pretirano predrugačila. Preizkusite različne terene, morda tudi kakšno brezpotje. Ko ste ravno pri tem, zmolite še desetko ali dve rožnega venca.

10. Pišite poezijo

Napišite pesem, še posebej, če tega še nikoli niste storili. Nobene potrebe ni, da z njo spremenite svet – poskusite zgolj dregniti v drug predel svojega razuma. Če vam je nerodno, da bi jo posvetili običajnemu smrtniku, jo naslovite na Boga.

11. Evangelizirajte

Z vsem srcem, vso dušo in vso močjo, ki vam je še ostala, oznanjajte Božjo besedo vsakomur, ki vam je pripravljen prisluhniti. In uživajte v poletju, kolikor ga je še ostalo!

Prirejeno po: aleteia.org
Foto: arhiv Družine (T.S. / O.N.)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh