Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

12. obletnica preganjanja kristjanov v Orisi

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 26. 08. 2020 / 07:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.08.2020 / 09:29
Ustavi predvajanje Nalaganje

12. obletnica preganjanja kristjanov v Orisi

V Indiji so včeraj obhajali t.i. »Kandhamal Day«, spomin na žrtve preganjanja kristjanov leta 2008.

Foto: Vatican Media

V Indiji so včeraj, 25. avgusta, obhajali t.i. »Kandhamal Day«, ko se spominjajo žrtev preganjanja kristjanov v zvezni državi Orisa leta 2008, poroča Radio Vatikan. Čeprav je od tedaj minilo že 12 let, kristjani okrožja Kandhamal še vedno čakajo, da bo pravici zadoščeno in trpijo zaradi posledic najbolj krvavega poboja kristjanov v zadnjih treh stoletjih v Indiji.

Nedolžni kristjani čakajo na razsodbo prizivnega sodišča

S pogromom so začeli hindujski skrajneži 23. avgusta 2008, po umoru hinduističnega voditelja Swamija Laxamananda Saraswatidija, za katerega je bilo po nedolžnem obtoženih sedem kristjanov. Ti še vedno čakajo na razsodbo prizivnega sodišča po tem, ko so bili obsojeni na dosmrtno ječo, kljub temu, da so odgovornost za umor že oktobra leta 2008 prevzeli maoisti.

Dramatične posledice nasilja

Posledice nasilja, ki se je nadaljevalo vse do oktobra tistega leta, so bile dramatične: število mrtvih se je povzpelo na 101 (glede na uradne podatke vlade je bila ta številka 56), več tisoč je bilo ranjenih; 40 žensk je podalo prijavo, da so bile žrtve spolnih zlorab, nadlegovanj in ponižanj; 395 cerkva in bogoslužnih prostorov je bilo do tal porušenih, uničenih je bilo 6.500 hiš, poškodovane in izropane so bile tudi mnoge šole in druge ustanove. 56.000 ljudi je bilo razseljenih, mnogi izmed njih se nikoli niso vrnili na svoje domove. Zabeležili so tudi več primerov nasilnega spreobračanja v hinduizem.

»Dan mučencev in »dan Kandhamala«

V spomin na žrtve od leta 2016 Cerkev v Orisi 30. avgusta obhaja »Dan mučencev«, ki so ga tamkajšnji škofje uvedli leta 2015. 25. avgusta pa po vsej Indiji obhajajo »Kandhamal Day«, ki ga je leta 2009 razglasil Forum narodne solidarnosti, mreža, ki povezuje okoli 70 organizacij civilne družbe v prizadevanju za pospeševanje pluralizma in demokratičnih vrednot, ki jih določa ustava.

Pobude v naslednjih dveh tednih

Kristjani in nekristjani v Indiji so povabljeni, da v prihodnjih dveh tednih sodelujejo pri različnih pobudah: spletnih seminarjih in predvajanjih filmov o dogodkih iz leta 2008, prek družbenih omrežij pa so poklicani k podpori boja preživelih, da bi mogli doseči pravico in živeti v miru z drugimi skupnostmi.

Velika večina zločinov nekaznovanih

Večina zločinov iz leta 2008 je ostala nekaznovanih, mnogi ljudje pa se niso mogli vrniti na svoje domove, ker so jih nezakonito zasedli napadalci. Izmed 3.300 prijav na policiji so jih obravnavali le 820. Sodišče je v veliki večini teh primerov izreklo oprostilno sodbo; kot navaja ena izmed raziskav, je bilo kaznovanih le dobrih 5 odstotkov prijavljenih primerov. Ob tem Forum narodne solidarnosti spominja, da po drugi strani sedem nedolžnih kristjanov, ki so bili v zaporu 11 let in so bili šele leta 2019 izpuščeni proti plačilu varščine, še vedno čaka na oprostilno sodbo prizivnega sodišča.


Foto: Vatican Media


Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh