Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

150 let londonske dvorane Royal Albert Hall

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 20. 07. 2021 / 15:46
Oznake: Družba, Dogodek, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.07.2021 / 15:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
150 let londonske dvorane Royal Albert Hall
Londonska koncertna dvorana Royal Albert Hall je bila zgrajena po navdihu rimskega Koloseja FOTO: Wikipedia

150 let londonske dvorane Royal Albert Hall

Znamenita londonsko koncertno dvorano Royal Albert Hall je leta 1871 za svojega moža Alberta odprla kraljica Viktorija.

Dvorana torej v letošnjem letu praznuje 150. obletnico ustanovitve. V okviru bogatega jubilejnega programa, ki bo trajal do konca leta 2023, so sinoči, kot poroča STA, pripravili poseben koncertni dogodek, s katerim so prvič po začetku koronaepidemije dvorano napolnili do zadnjega kotička. Koncert si je ogledalo več kot 5.000 obiskovalcev (dvorana sicer nudi 5.272 sedežev).

Na sinočnjem koncertu so premierno predvajali delo skladatelja Davida Arnolda, ki je med drugim ustvaril filmsko glasbo za serijo o Jamesu Bondu in BBC-jevo serijo o Sherlocku Holmesu.

Koncertno dvorano kljub prvotnemu namenu danes uporabljajo tudi za neglasbene dogodke

Londonska koncertna dvorana Royal Albert Hall, ki je bila zgrajena po navdihu rimskega Koloseja, že vse od ustanovitve leta 1871 gosti največja imena klasične, pozneje tudi pop in rock glasbe. V njej so med drugim nastopili Richard Wagner, Antonin Dvorak, The Beatles, Jimi Hendrix, Pink Floyd in Lady Gaga. Kljub prvotnemu namenu pa jo danes uporabljajo tudi za neglasbene dogodke: v njej so se med drugim borili tudi sumo borci in pomerili tenisači v okviru ATP turnirjev.

 V Royal Albert Hall so nastopili tudi Richard Wagner, Antonin Dvorak, The Beatles, Jimi Hendrix, Pink Floyd in Lady Gaga.

Glavni direktor ustanove Craig Hassall je v pogovoru za medije povedal, da so izjemno ponosni na raznolikost dogodkov, ki jih prirejajo v dvorani, in da bi bil razočaran, če bi bili zgolj prizorišče za klasično ali rock in pop glasbo. Pojasnil je še, da si v ustanovi prizadevajo za nastope vrhunskih izvajalcev, pa naj gre za boksarje ali simfonični orkester.

Notranjost znamenite dvorane FOTO: Wikipedia

Duh Arthurja Conana Doyla v Royal Albert Hall?

V njeni »čudni in čudoviti« preteklosti najdemo celo tekme v oblikovanju pričesk, boksarske dvoboje in duhovno seanso žene Arthurja Conana Doylea, ki je poskusila oživiti pokojnega pisatelja. Hassall zagotavlja, da so bili vsi dogodki v dvorani ustvarjeni kot poceni in dostopni, tudi včerajšnji koncert: najcenejše vstopnice so bile v prodaji že za devet funtov.

Dvorana, ki večino prihodkov zasluži s prodajo vstopnic in pijače, je v obdobju epidemije izgubila 60 milijonov funtov. Kljub temu bo z bogatim programom, ki je predviden do konca leta 2023, predstavljaja in spodbujala mlade umetnike in pripovedovala o svoji sloviti preteklosti.

Kupi v trgovini

Novo
Kje najti srečo?
Duhovnost
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh