Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

150 let od ustanovitve kongregacije

Za vas piše:
K. C.
Objava: 13. 09. 2019 / 07:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.09.2019 / 09:59
Ustavi predvajanje Nalaganje

150 let od ustanovitve kongregacije

Na današnji dan mineva 150 let ustanovitve kongregacije Šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja v Mariboru.

Na današnji dan mineva 150 let ustanovitve kongregacije Šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja v Mariboru. Leta 1864 so v Maribor iz Gradca prišle prve tri sestre z vrhovno predstojnico Katarino Luegger. 5. julija 1869 je sekavski škof Zwerger priznal neodvisnost redovne hiše v Mariboru. V želji, da bi sestre za vzgojo ženske mladine več storile, si je s. Margareta Puhar prizadevala za osamosvojitev mariborske podružnice.



To se je uresničilo 13. septembra 1869, ko je škof Jakob Maksimilijan Stepišnik za prvo predstojnico nove kongregacije imenoval s. Margareto Puhar, zato ta dan sestre praznujejo kot dan ustanovitve kongregacije. Glavni cilj Šolskih sester je služenje najbolj ubogim v duhu sv. Frančiška, zlasti otrokom in mladini, na vzgojnem in izobraževalnem področju.

Jubilejno leto se končuje

Sestre so jubilej obhajale od 13. septembra 2018 do 13. septembra 2019. »To je zares leto milosti, v katerem nam Gospod podarja novo priložnost, da globlje živimo karizmo kongregacije in okrepimo svojo hojo s Kristusom ter medsebojno pripadnost,« je v pismu zapisala vrhovna predstojnica s. M. Klare Šimunović.



Osrednja slovesnost ob 150. obletnici je bila v soboto, 7. septembra, v Mariboru. Slovesno mašo je v mariborski stolnici daroval kardinal Joăo Braz de Aviz, prefekt Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja.



Ob tem je kongregacija prejela najvišje odlikovanje Cerkve na Slovenskem, Odličje sv. Cirila in Metoda, ki ji ga škofje podeljujejo v zahvalo in priznanje za njihove velike zasluge na izobraževalnem, karitativnem, duhovnem in kulturnem delovanju ter za zvesto služenje Cerkvi med Slovenci.

Kongregacija šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja, znana tudi pod imenom mariborske šolske sestre, je prva ženska redovna ustanova, nastala na slovenskih tleh.

Več o zgodovini kongregacije in njenih prizadevanjih si preberite tule.

Foto: Jože Potrpin

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh