Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

17. akcija Podarimo knjige

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 06. 03. 2018 / 14:55
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.03.2018 / 15:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

17. akcija Podarimo knjige

Devet nevladnih organizacij je prejelo 2.000 izvodov knjig v vrednosti 50.000 evrov.

Prejemniki knjižnega paketa v obliki bona

Avstrijska veleposlanica, mag. Sigrid Berka, in predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu, dekan Ivan Olip, sta v torek, 6. marca, v prostorih Trubarjeve hiše literature v Ljubljani, devetim nevladnim in nedobičkonosnim ustanovam na področju Republike Slovenije podarila pester izbor knjig slovenskih in avstrijskih avtoric ter avtorjev.

Letošnja akcija Podarimo knjige je že sedemnajsta po vrsti. Knjige v vrednosti 50.000 evrov, gre za preko 2.000 izvodov, so prejele organizacije, ki so dejavne na socialnem, kulturnem ali izobraževalnem področju. Želijo, da knjige doprinesejo k zbližanju obeh držav sosed, hkrati pa so spodbuda za branje in razvijanje bralne kulture.


Predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu Ivan Olip

Letošnji prejemniki

Knjižni paket so v obliki bona prejeli: društvo Medgeneracijski center Mežica, Osnovna šola Alojzija Šuštarja v Zavodu sv. Stanislava, Slovenska karitas, Slovensko društvo Bazovica z Reke, Škofijska gimnazija Vipava, Zavod karitas Samarijan, Zveza kočevarskih organizacij (Dachverband der Gottscheer Organisationen), Zveza kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji (Dachverband der Kulturvereine der deutschsprachigen Volksgruppe in Slowenien) in Zveza prijateljev mladine Slovenije.

Skrb za ohranjanje jezika med Slovenci doma in zunaj meja Slovenije

Veleposlanica Sigrid Berka je poudarila, »da so knjige, branje in literarne globine del naše kulture zdaj in da bodo to tudi v prihodnje. Ali bo res tako, je odvisno od nas. K temu, da omogočimo branje tudi tistim, ki morda nimajo materialnih osnov zato, da bi si kupili knjige, prispeva akcija Podarjamo knjige


Cveto Uršič, generalni tajnik Slovenske karitas, z veleposlanico Sigrid Berka in Ivanom Olipom

Predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu Ivan Olip je dejal, da je Mohorjeva v današnjem globaliziranem in digitaliziranem svetu še posebej poklicana, da povezuje slovenski narod in plete mrežo vzajemnosti in Slomškovega duha v smislu njegove oporoke »Sveta vera bodi vam luč, materina beseda pa ključ do zveličavne narodove omike«. Založništvo je bilo od začetka glavno poslanstvo Mohorjeve družbe. S tem hoče poudariti skrb za ohranjanje jezika med Slovenci doma in zunaj meja Slovenije. Dejal je, da so ponosni, da lahko s to akcijo še naprej izpolnjujejo poslanstvo negovanja slovenskega jezika in ohranjanja kulture.

Slovesnost so glasbeno obarvali glasbeniki iz Mežice in Škofijske klasične gimnazije iz Šentvida pri Ljubljani.

Knjige podarjajo od leta 2002

V akciji Podarimo knjige, ki ob sodelovanju Republike Avstrije – Urada zveznega kanclerja in Mohorjeve družbe v Celovcu, poteka že vse od leta 2002 je bilo doslej različnim slovenskim nevladnim organizacijam in ustanovam podarjenih preko 50.000 izvodov knjig z različno vsebino v vrednosti 850.000 evrov. Prejemniki so nevladne organizacije, ki delujejo na področju Republike Slovenije, a tudi različna slovenska društva zunaj Slovenije. Akcija Podarimo knjige tako podpira širjenje slovenske knjige kot pomembne kulturne dobrine.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh