Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

17. maj ni več nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 17. 05. 2023 / 06:31
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2023 / 07:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
17. maj ni več nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
Prizor s sinočnje izjemno pietetne spominske slovesnosti Ker smo ljudje. FOTO: Tatjana Splichal

17. maj ni več nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja

17. maj v Sloveniji ni več nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Vlada je namreč sinoči sprejela sklep o takojšnjem prenehanju veljavnosti sklepa o razglasitvi tega nacionalnega dneva.

Da se 17. maj v Sloveniji obeležuje kot nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja, je razglasila prejšnja vlada pod vodstvom Janeza Janše s sklepom, ki ga je sprejela na seji 12. maja lani. Zdajšnja vlada dr. Roberta Goloba prejšnji očita, da je bil sklep sprejet tik pred iztekom njenega mandata, »ko naj bi opravljala zgolj tekoče posle, brez sprejemanja političnih odločitev, obenem je bil sklep sprejet brez predhodne javne in strokovne razprave.«

Še ena od revolucionarnih potez

Zdajšnja vlada je tako sinoči, ravno med izjemno pietetno spominsko slovesnostjo »Ker smo ljudje« na ljubljanskem Trgu republike, javno naznanila, da je sprejela sklep o prenehanju veljavnosti sklepa prejšnje vlade, uradno zaradi njegovega »sprejetja brez predhodne javne in strokovne razprave«. To je torej še ena od revolucionarnih potez pobudnice, ministrice za kulturo dr. Aste Vrečko, ki je pred tem tudi že ukinila Muzej slovenske osamosvojitve kot samostojne enote.

Odziv dr. Matije Ogrina

»Medtem ko se zbiramo ob spominu, je Vlada ukinila praznik dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja. V tej nespoštljivi odločitvi lahko vidimo strah vladajočih pred spominom na žrtve, ki so jih njihovi politični predhodniki gole in zvezane pahnili v brezno. Lahko nam vzamejo dan spomina, ne morejo pa nam vzeti spomina in sočutja. To dvoje je stvar duha – in moč duha je večja kakor moč nasilja,« se je na sinočnji spominski slovesnosti odzval dr. Matija Ogrin, predsednik Nove Slovenske zaveze.

Odziv Janeza Janše

»Ko bi lahko odpravili še žrtve same. Žal se to ne da, zato je ta vladni sklep ena najbolj zavržnih in sramotnih odločitev v zgodovini samostojne Slovenije. Žalitev za vsakogar, ki premore vsaj trohico sočutja do sočloveka,« pa se je na vladni sklep na družbenem omrežju odzval predsednik SDS in prejšnji premier Janez Janša.

Prvi javni pobudnik je bil Mladi forum SD

Prvi je sicer idejo o ukinitvi nacionalnega dneva žrtev komunističnega režima že minuli teden javno izrazil Mladi forum SD, ki, kot je zapisal, »sicer obsoja medvojno nasilje in povojne poboje, vendar sklep, ki ga je na eni svojih zadnjih sej sprejela na volitvah poražena vlada, izraža predvsem njihov revanšizem in v ničemer ne prispeva k pomiritvi ter zmanjšanju razkola med ljudmi. Gre za primer ideološke borbe, usmerjene v preteklost …«

Priložnostne obeležitve

Spomnimo: Janševa vlada je narodni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja lanskega maja razglasila z namenom, da se »povzročitelje nasilja in zla dejanja meri po istih kriterijih in sledeč naporom, da se prepreči ponovitev najbolj tragičnih dogodkov iz naše zgodovine«. Čeprav je zdajšnja vlada nacionalni dan ukinila, pa bodo po državi še vedno potekale priložnostne obeležitve, nekatere smo najavili TUKAJ.

Nalaganje
Nazaj na vrh