Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

19. festival komedije v Pekrah

Za vas piše:
Anita Kirbiš
Objava: 06. 03. 2023 / 10:38
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.03.2023 / 11:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
19. festival komedije v Pekrah
Hamleta v vasi Spodnja Mrgeduša, KD Loški oder na 19. Festivalu komedije v Pekrah. FOTO: Anita Kirbiš

19. festival komedije v Pekrah

Smeh je pol zdravja, ki je še posebej nalezljiv na vsakoletnem Festivalu komedije ljubiteljskih gledališč v Domu kulture v Pekrah. Festival letos že 19. zapovrstjo organizira Turistično društvo Pekre z idejnim očetom Zlatkom Partličem.

»Na finančne težave smo že navajeni, zato si vsako leto vztrajno prizadevamo, da lahko festival pospravimo pod streho. Zvestim obiskovalcem, ki polnijo našo dvorano, se bomo oddolžili z izborom najboljših predstav tudi na letošnjem festivalu«, je povedala Ilka Riedl, organizatorka in koordinatorka festivala, ki se za naslednje leto že veseli jubilejnega, 20. festivala.

Letos se je na festival prijavilo 18 amaterskih dramskih skupin, zato je imel selektor Rado Pavalec veliko dela z izbiro osmih, ki se bodo od 3. Do 26. marca predstavile občinstvu in se potegovale za nagrade.

Prvi festivalski dan je bil 3. marca, kjer sta polno dvorano obiskovalcev nagovorila predsednik TD Pekre Zlatko Partlič in župan Občine Maribor Saša Arsenovič, slavnostni govornik pa je bil državni sekretar na Ministrstvu za kulturo Matevž Čelik Vidmar.

Za prvo festivalsko predstavo so poskrbeli člani KD Loški oder iz Škofje Loke.

Za prvo festivalsko predstavo so izbrali predstavo KD Loški oder iz Škofje Loke »Hamleta v vasi Spodnja Mrduša« avtorja Iva Brešana v režiji Dejana Spasića in v izvedbi trinajstih odličnih ljubiteljskih gledališčnikov. »Triplastna predstava je začinjena z veliko mero humorja, pa tudi tragičnosti, ki se od prizora do prizora na silovit način razpre ob koncu igre. Pred gledalčevimi očmi se odpre nešteto, tudi za naš čas relevantnih vprašanj o tem, kdo rabi kulturno prosvetljevanje in kaj v resnici pomeni za preproste Mrdušane kultura, ki naj bi jo udejanjila po(ne)srečena predelava tragedije o Hamletu«, je med drugim zapisal dramaturg Denis Poniž v katalogu, ki so ga posvetili Matjažu Erženu za 60 let zvestobe gledališkim deskam.

Na programu je še osem predstav. Vabljeni v Pekre!

Na pekrskem odru so se oziroma se bodo v tekmovalnem delu zvrstile še naslednje predstave (vse so ob 19 h, vstopnice je mogoče rezervirati tudi po telefonu 031 306 380):

4. 3. 2023: Sleparja v krilu v izvedbi KD Bohinjska Bela, 10. 3.: Gospod poslanec KD Grajena, 11. 3.: Svetniki, Teater JJ KD Janez Jalen, 17. 3.: Smej se z nami, KD Pekre Limbuš, 18. 3.: Pamela v izvedbi Prosvetnega društva Štandrež, 24.3.: Kandidatka Ditka in Šofer KUD Marice Kerenčič Pesnica, 25. 3.: Bolj stare, bolj skeglane, Gledališče Toneta Čufarja iz Jesenice, in v nedeljo 26. 3., ob 19. uri letos izjemoma še koncert saksofonista Ota Vrhovnika, zaslužnega profesorja Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, ko bo tudi podelitev nagrad: »Glasba je moč, občutek sveta, je univerzalni jezik, ki ga razumemo vsi«.

Vabljeni na predstave v Pekre!

Nalaganje
Nazaj na vrh