Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

200 let Papeške misijonske družbe za širjenje vere

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 03. 05. 2022 / 16:00
Oznake: Duhovnost, Molitev
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.05.2022 / 16:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
200 let Papeške misijonske družbe za širjenje vere
Predsednik Papeških misijonskih družb, nadškof Giampietro Dal Toso. FOTO: Paul Samasumo/Vatican Media

200 let Papeške misijonske družbe za širjenje vere

Papeška misijonska družba za širjenje vere, ki sodi pod okrilje Kongregacije za evangelizacijo narodov, danes praznuje 200. obletnico ustanovitve.

Danes pa mineva tudi 100 let, odkar je papež Pij XI. tri misijonske družbe povzdignil in razglasil za papeške, in sicer Družbo za širjenje vere, Družbo svetega otroštva in Družbo svetega Petra apostola.

Vsak lahko sodeluje pri misijonarskem delu

Predsednik Papeških misijonskih družb in pomožni tajnik Kongregacije za evangelizacijo narodov nadškof Giampietro Dal Toso za Vatican News povedal, da cerkveno vodstvo meni, da je vključevanje katoliških vernikov v življenje in misijonsko delo Cerkve bistveno.

To je pomembna in sodobna ideja, ki jo pogosto omenja tudi papež Frančišek, je poudaril Dal Toso. »Pomislite, na primer, kako pogosto papež Frančišek govori o tem. To je tudi usmeritev našega dela kot dikasterija, da vsak krščenec sodeluje v misijonarskem delu Cerkve po svetu. Prek Papeških misijonskih družb verniki lahko sodelujejo tako, da molijo, darujejo, donirajo ali če le pokažejo zanimanje za misijonsko dejavnost Cerkve.«

Z misijonsko angažiranostjo in sodelovanjem pri delu Cerkve mi kot kristjani konkretno živimo svojo vero z našimi brati in sestrami po vsem svetu. (Gaimpietro Dal Toso, predsednik Papeških misijonskih družb)

Molitvena in finančna podpora

Papeška misijonska družba za širjenje vere 200 let po ustanovitvi z molitvijo, spodbudami in denarjem podpira številne projekte, povezane z misijonarji, zlasti v Afriki in Aziji. Nastanek omenjene družbe je navdihnila zelo mlada francoska laikinja Pauline Jaricot. Ta mesec, v nedeljo, 22. maja, bo v Lyonu v Franciji razglašena za blaženo.

Pauline Jaricot (1799-1862) je ustanovila mrežo desetih oseb, ki so darovali molitve in majhne tedenske donacije za misijonsko delo Cerkve po vsem svetu.

Kdo je Pauline-Marie Jaricot?

Pauline-Marie Jaricot, ustanoviteljica Papeške misijonske družbe za širjenje vere, je živela med letoma 1799 in 1862. 25. februarja 1963 jo je papež Janez XXIII. razglasil za častitljivo. Papež Frančišek pa je 26. maja 2020 dovolil objavo dekreta o priznanju čudeža, pripisanega priprošnji častitljivi Paulini-Marie.

Rojena je bila v premožni družini v Lyonu. Po 15 letih lagodnega življenja je doživela fizično in duhovno trpljenje. Z odpuščanjem in globoko molitvijo je premagala to travmo, njeno življenje pa se je odtlej močno spremenilo.

Bogu se je posvetila s slovesno zaobljubo v kapeli Device Fourvière v Lyonu. Bogu je bila vdana skozi služenje ubogim in bolnim.

Dnevno prejemala evharistijo

Pomoč potrebnim je spremljala tudi njena intenzivna molitev. Dnevno je prejemala evharistijo, prizadevala si je za spreobrnjenje grešnikov in evangelizacijo sveta. Ker se je zavedala gospodarskih težav misijonov, je spodbujala nastanek pobude za zbiranje sredstev. Tako se je rodilo to, kar danes poznamo pod imenom »Papeška misijonska družba za širjenje vere«, ki je bila uradno ustanovljena 3. maja 1822.

Nalaganje
Nazaj na vrh