Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

20.000 Svetih pisem – izvir žive vode v palestinski Cerkvi

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 01. 04. 2016 / 10:36
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje

20.000 Svetih pisem – izvir žive vode v palestinski Cerkvi

Številne družine so prejele svoje prvo Sveto pismo.

V manj kot dvanajstih mesecih je zaloga v celoti pošla – 20.000 posebnih izdaj Nove zaveze za pravoslavne vernike v Palestini, kot poročajo na spletni strani človekoljubne organizacije Open Doors. Za številne družine je to prvo Sveto pismo v osebni lasti. Tamkajšnji cerkveni voditelji so o tem projektu povedali: »To bi bili morali storiti že pred 2.000 leti.«



Morda je bil občutek podoben začetku reformacije v Evropi pred mnogimi stoletji, ko je bila ljudem nenadoma na voljo Božja beseda; prvič v življenju so dejansko sami prebirali evangelije. To je pomenilo začetek velike duhovne prenove.

V grški pravoslavni Cerkvi, ki ji pripada večina palestinskih kristjanov, je duhovno življenje močno povezano z zakramenti, simboli in izročili, ki so vtkani v vsakodnevna srečanja in češčenje v krajevnih cerkvah. »Eden izmed duhovnikov, ki jih poznam, je imel v svoji cerkvi le deset Svetih pisem«, je dejal Nashat Filmon, izvršni direktor Palestinske svetopisemske družbe. »Pravoslavne družine sploh niso imele priložnosti, da bi Sveto pismo prebirale doma.«

To se je nedavno precej spremenilo. Pred letom dni je bila vsled dobrih odnosov med Palestinsko svetopisemsko družbo in vodstvom pravoslavne Cerkve izdana pravoslavna Nova zaveza. Po novozaveznih besedilih je vladalo veliko povpraševanje. V letu dni je bilo razdeljenih vseh 20.000 izvodov palestinskim krščanskim družinam, večinoma na zahodnem bregu, v Gazi in Izraelu.

Svetopisemska družba pričakuje močan duhovni vtis novozaveznega projekta, namenjenega palestinskim družinam. »To je kot izvir žive vode, ki teče skozi pravoslavno Cerkev. Kmalu bo prišlo do popolnega preporoda, kajti Božja beseda je zdaj dostopna na povsem drug način«, je pojasnil Nashat.

»Molimo za reformacijo med palestinskimi kristjani in za svežo sapo Svetega Duha, ki naj preveje vseo Cerkev«, še prosi direktor Palestinske svetopisemske družbe.

In na to lahko rečemo le: »Amen.«

Vir: www.opendoorsusa.org
Foto: Open Doors

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh