Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

25 let od ustanovitve SKD

Za vas piše:
K. C.
Objava: 10. 03. 2015 / 09:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

25 let od ustanovitve SKD

V Ljubljani bo danes simpozij, s katerim bodo zaznamovali 25. obletnico ustanovitve Slovenskih krščanskih demokratov (SKD).

NSi in evropski poslanec Lojze Peterle danes, 10. marca 2015, v Ljubljani pripravljata simpozij, s katerim bodo obeležili 25. obletnico ustanovitve Slovenskih krščanskih demokratov (SKD). Na simpoziju bosta med drugim spregovorila prvi predsednik SKD Lojze Peterle in predsednica NSi Ljudmila Novak.

Na simpoziju bodo različni razpravljavci spregovorili o vrednotah krščanskih demokratov ter nalogah in sporočilnosti krščanske demokracije v sedanjosti.

SKD izhaja iz Slovenskega krščansko socialnega gibanja, ki je nastalo 10. marca 1989, v politično stranko z imenom SKD pa se je preimenovalo 2. novembra 1989. Stranki je svoj najboljši izid uspelo doseči na volitvah leta 1992, ko je dobila 14,5 odstotka glasov in vstopila v t. i. veliko koalicijo LDS, SKD, ZLSD in SDSS.

Leta 2000 sta se SKD in SLS združila v SLS+SKD Slovensko ljudsko stranko, iz katere pa sta po sporu, ki je nastal, ker so poslanci SLS+SKD podprli spremembe ustave za uzakonitev proporcionalnega volilnega sistema, izstopila Lojze Peterle in Andrej Bajuk, ki sta kmalu zatem ustanovila današnjo stranko NSi.

Od takrat si nasledstvo SKD lastita tako SLS kot NSi. V SLS so do zdaj že večkrat poudarili, da je SLS pravna in programska naslednica SKD, NSi pa je svoje nasledstvo izpostavila po kongresu leta 2013, ko je drugi del svojega imena iz "Krščanska ljudska stranka" spremenila v "Krščanski demokrati".

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh