Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

25. obletnica Bolniške župnije

Objava: 10. 09. 2010 / 10:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

25. obletnica Bolniške župnije

Ob tej priložnosti bo v torek, 14. septembra 2010, ob 19.30 v avli Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) v Ljubljani ljubljanski nadškof metropolit dr. Anton Stres daroval slovesno sveto mašo.

Bolniška župnija letos praznuje 25. obletnico ustanovitve, sporočajo s Tiskovnega urada SŠK. Slovesno mašo ob tej priložnosti bo v torek, 14. septembra 2010, ob 19.30 v avli Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) v Ljubljani daroval ljubljanski nadškof metropolit dr. Anton Stres. Jubilejna maša bo tudi ob 10.00 dopoldne, od 8.00 naprej pa bo v kapeli možnost za čaščenje Najsvetejšega.

Bolniška župnija, ki zajema UKC, Bolnišnico Petra Držaja in Onkološki inštitut, je personalna župnija, kar pomeni, da nima svojega ozemlja, ampak je namenjena določeni skupini ljudi: bolnikom, njihovim svojcem in zdravstvenim delavcem. Zaradi velikega števila pacientov po omenjenih treh bolnišnicah je ljubljanski nadškof metropolit dr. Alojzij Šuštar leta 1985 ustanovil bolniško župnijo, ki je nadomestila po vojni ukinjen Duhovnijski urad kliničnih bolnišnic v Ljubljani. Župnijo vse od ustanovitve naprej vodi bolniški župnik Miro Šlibar. Za duhovno oskrbo bolnikov po drugih bolnišnicah v Sloveniji skrbijo duhovniki iz župnij, na ozemlju katerih te bolnišnice stojijo.

Glavno poslanstvo župnije je pomoč bolnikom in trpečim po zgledu Jezusa in usmiljenega Samarijana. Iz župnijske kronike je razvidno, da je bolniški župnik že leta 1990 iskal možnost vsaj za delne obrede velikega tedna in polnočnico po bolnišničnih oddelkih. Želja po darovanju maše je bila dobro sprejeta tudi pri predstojnikih oddelkov. Tako je kolegij vodstva UKC 21. novembra 1993, osem let po ustanovitvi župnije, ugodno rešil prošnjo in bolniški župnik je na sveti večer, 24. decembra 1993, prejel ključe predavalnice št. 3 na Medicinski fakulteti v kleti UKC, na veliki petek, 1. aprila 1994, pa je bilo v kapeli prvo bogoslužje, obred velikega petka. Kapelo je 27. aprila 1994 blagoslovil nadškof Alojzij Šuštar.

V okviru Bolniške župnije šestkrat na leto izhaja glasilo Beseda bolnikom in prijateljem, ki želi nagovoriti bolnike, njihove svojce in druge. Iz potrebe po povezovanju, po strokovnem in osebnostnem izpopolnjevanju so že v letu 1986 začeli s srečanji za zdravstvene delavce, ki so trajala do leta 1994, ko je skrb za njihovo povezovanje prevzela Slovenska katoliška zdravstvena zveza. Miro Šlibar je z imenovanjem za bolniškega župnika sprejel nalogo, da povezuje duhovnike, ki delujejo po bolnišnicah ljubljanske nadškofije. Srečanja teh duhovnikov ob svetovnem dnevu bolnikov 11. februarja so se sčasoma razširila na vseslovensko raven. Povezovati so se začeli tudi študentje Medicinske fakultete, redno se zbirajo pri molitvi v kapeli in se duhovno oblikujejo ob spremstvu bolniškega župnika in kaplana. Z Bolniško župnijo so povezani tudi začetki Karitas.

Verska oskrba in spremljanje je sestavni del zdravljenja za bolnike, ki to želijo. Za obisk duhovnika pri bolniku lahko posredujejo tudi svojci, prijatelji, dušni pastirji, medicinske sestre in ostali zdravstveni delavci. Vsi bolnišnični oddelki dobijo plakate o duhovni oskrbi v bolnišnici, na oddelke pridejo zloženke o duhovni oskrbi v bolnišnici z vsemi potrebnimi obvestili, ki jih razporedijo odgovorne sestre na oddelku. Bolniki, ki želijo obisk katoliškega duhovnika, se vedno lahko obrnejo na bolniške duhovnike. Verniki drugih verstev in veroizpovedi se lahko obrnejo na svoje duhovnike in verske voditelje.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh