Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

3. Glaserjev festival – ekskurzija: kadetnica, stolnica, samostan šolskih sester

Za vas piše:
Anita Kirbiš
Objava: 21. 04. 2024 / 07:33
Oznake: Cerkev, Škof, Župnija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.04.2024 / 08:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
3. Glaserjev festival – ekskurzija: kadetnica, stolnica, samostan šolskih sester
Malečničani so obiskali tudi stolno cerkev v Mariboru. FOTO: Anita Kirbiš

3. Glaserjev festival – ekskurzija: kadetnica, stolnica, samostan šolskih sester

Letošnji 5-dnevni Glaserjev festival, v organizaciji Župnije Sv. Petra pri Mariboru – Malečnik, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom Ministrstva za obrambo RS, se preveša h koncu.

Stolnica sv. Janeza Krstnika je bila zgrajena že v 12. stoletju, nato so sledile dozidave. FOTO: Anita Kirbiš

V soboto, 20. aprila, so se Malečničani, v počastitev dveh velikih in pomembnih mož – Marka Glaserja in Rudolfa Maistra –, odpravili na ekskurzijo v mariborsko kadetnico, stolno cerkev in obiskali samostan šolskih sester v Mariboru.

Pred mariborsko kadetnico. FOTO: Anita Kirbiš

Poslopje kadetnice stoji v kompleksu Vojašnice generala Rudolfa Maistra v nekdanjem Magdalenskem predmestju. Zgrajeno je bilo v začetkih vladavine cesarja Franca Jožefa, leta 1856 v neoromanskem slogu, objekt pa je danes del državne kulturne dediščine. Od njene ustanovitve dalje je v njej delovalo več ustanov.

Poslopje kadetnice stoji v kompleksu Vojašnice generala Rudolfa Maistra v nekdanjem Magdalenskem predmestju. FOTO: Anita Kirbiš

Leta 2000 sta Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije in Slovenska vojska začela obnovo zgradbe, ki danes služi za vojaško izobraževanje in usposabljanje s štabom, v njej pa je tudi knjižnično-informacijski center, vojaški muzej in kapela... Pod strokovnim vodstvom so si ogledali arhitekturne značilnosti edinstvene in impozantne stavbe z lepo urejeno okolico, tudi potomko Stare trte, zunanjo razstavo eksponatov težkega orožja in depo Vojaškega muzeja SV.

Obisk samostana šolskih sester v Mariboru. FOTO: Anita Kirbiš

Pot jih je vodila v mariborsko stolnico, kjer ima svoj uradni sedež škof. Stolnica sv. Janeza Krstnika je bila zgrajena že v 12. stoletju, nato so sledile dozidave. Cerkev povsem gotsko-baročne gradnje leta 1859 postane stolnica ob prenosu škofijskega sedeža v Maribor s škofom Antonom Martinom Slomškom, ki pozneje postane blaženi in ima grob v stolnici. Ustavili so se tudi ob marmornem spomeniku bl. Antona Martina Slomška. Omenjeni spomenik je bil slovesno odkrit leta 1878. Ob odkritju je malečniška šolska sestra Frančiška Grizold napisala in prebrala svojo pesem, ki jo je dal Marko Glaser natisniti. 

Spoznali so kongregacijo šolskih sester v Mariboru s predstavitvijo od njihovega prihoda iz Gradca leta 1864, delovale pa so tudi v Malečniku. FOTO: Anita Kirbiš

V spomin na ta dogodek jo je ob Slomškovem spomeniku prebrala redovnica šolskih sester iz Maribora Vesna Jelen. Povzpeli so se tudi v stolni zvonik, zgrajen leta 1325, ki je služil kot opazovalni stolp za požare in vodenje mestne obrambe. Stolp ima tudi ohranjeno čuvajnico, v katerem je bila leta 1933 kot zadnja čuvajka zaposlena Antonija Weiss. Skozi bogato zgodovino so se sprehodili s stolnim župnikm Danijelom Lasbaherjem.

Malečničani so šolskim sestram poklonili »Malečniško kuharico«. FOTO: Anita Kirbiš

Ekskurzijo so sklenili z ogledom samostana šolskih sester na Strossmayerjevi ulici v Mariboru, ki jih je ustanovila Marija Puhar. Spoznali so kongregacijo šolskih sester v Mariboru s predstavitvijo od njihovega prihoda iz Gradca leta 1864, delovale pa so tudi v Malečniku. Ogledali so si spominsko sobo Materne hiše, z čemer želijo iztrgati pozabi pogumne začetnike njihove kongregacije. Preživljale so težke čase, saj so leta 1941 morale hišo zapustiti, z denacionalizacijo pa jim je bil samostan vrnjen.

Ustavili so se tudi ob marmornem spomeniku bl. Antona Martina Slomška. FOTO: Anita Kirbiš

Za konec so vstopili v povsem obnovljeno samostansko cerkev Marije Brezmadežne, oltar katere sta izdelala Malečničan Branko Duh in Aleš Vene. Skozi staro in novo zgodovino kongregacije, pa tudi na čaj, jih je popeljala šolska sestra Polonca Majcenovič. Malečničani pa so jim poklonili »Malečniško kuharico« s skoraj sto let starimi recepti šolskih sester, ki so delovale v Malečniku do druge svetovne vojne in imele pomembno vlogo pri vzgoji in izobraževanju.

Nalaganje
Nazaj na vrh