Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

30 let od mednarodnega priznanja Slovenije

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 15. 01. 2022 / 09:43
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.01.2022 / 09:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
30 let od mednarodnega priznanja Slovenije
Danes ima Slovenija diplomatske stike z več kot 180 državami po svetu in je članica večine mednarodnih organizacij. FOTO: Tatjana Splichal

30 let od mednarodnega priznanja Slovenije

Danes mineva 30 let, od kar so države tedanje Evropske skupnosti, predhodnice Evropske unije, priznale neodvisno Slovenijo.

Po priznanju Evropske skupnosti so se priznanja začela vrstiti in do avgusta 1992 je Slovenijo priznalo že 92 držav, spominjajo pri STA. Danes ima Slovenija diplomatske stike z več kot 180 državami po svetu in je članica večine mednarodnih organizacij.

Vatikan je Slovenijo priznal že 13. januarja 1992, samostojnost Slovenije pa je podpiral tudi takratni papež Janez Pavel II. .

Kot prva od zahodnih držav je Slovenijo 19. decembra 1991 priznala Islandija, isti dan sta to storili še Nemčija in Švedska, vendar z dodatkom, da bo njun sklep začel veljati 15. januarja 1992. Dan po osamosvojitvi, 26. junija 1991, je sicer Slovenijo priznala sosednja Hrvaška, s katero sta se osamosvojili na isti dan. Vatikan je Slovenijo priznal 13. januarja 1992, samostojnost Slovenije pa je podpiral tudi takratni papež Janez Pavel II. 

Rusija je Slovenijo priznala 14. februarja, 7. aprila 1992 je sledilo še priznanje Združenih držav Amerike, ki so bile sprva izrazito zadržane do slovenskega osamosvajanja. Maja 1992 je bila Slovenija sprejeta v Združene narode.

V začetku 90. let so se mnogi v tujini počasi in s težavo privajali na dejstvo slovenske neodvisnosti. (Dimitrij Rupel)

Prvi vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel je ta teden na slovesnosti ob tridesetletnici priznanja, ki jo je priredil predsednik Borut Pahor, spomnil, da so se mnogi v tujini v začetku 90. let »le počasi in s težavo privajali na dejstvo slovenske neodvisnosti«. Počasi pa je prišlo do preobrata v Evropi, za katerega je bila po Ruplovih besedah posebej zaslužna Nemčija s tedanjim kanclerjem Helmutom Kohlom in zunanjim ministrom Hans-Dietrichom Genscherjem, ter usodnega razpada Sovjetske zveze. Kot je spomnil prvi slovenski zunanji minister, so se »konec decembra priznanja kar usula, 15. januarja 1992 pa je ves svet vedel, da smo svobodni«.

Nalaganje
Nazaj na vrh