Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

30 let romarske agencije Aritours

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 03. 09. 2023 / 00:25
Oznake: Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.09.2023 / 00:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
30 let romarske agencije Aritours
Romarji so odkrivali lepote Dolenjske. FOTO: Jože Potrpin

30 let romarske agencije Aritours

V soboto, 2. septembra, je več kot 300 romarjev v šestih avtobusih romarske agencije Aritours iz Maribora na tradicionalnem jesenskem romanju Nadškofije Maribor obiskalo Dolenjsko in se hkrati zahvalilo za trideset let delovanja agencije.

To so storili skupaj z njenima ustanoviteljema, zakoncema Slavico in Cirilom Arihom ter njuno hčerko Tanjo Arih Korošec – duhovno vodstvo je pripadlo nadškofu Alojziju Cviklu –, ki z enako vnemo in navdihom ter ekipo strokovnih sodelavcev nadaljuje romarsko potovalno poslanstvo. V teh letih je agencija postala prepoznavna, priznana in največji slovenski organizator romanj. Uspelo ji je prebroditi tudi obdobje covida in še mnogo drugih izzivov.

FOTO: Jože Potrpin

Cilj tokratnega romanja je bila torej Dolenjska, dežela bogate in pomembne naravne, kulturne ter verske dediščine. Prvi postanek so naredili v Višnji Gori, obisk namenili ogledu Hiše kranjske čebele.

FOTO: Jože Potrpin

Pot jih je nato peljala na Muljavo, kjer so najprej obiskali rojstno hišo pisatelja Josipa Jurčiča, ki je danes preurejena v etnološki muzej, nato si ogledali gotsko cerkev Marijinega vnebovzetja iz prve polovice 15. stoletja.

FOTO: Jože Potrpin

Sledila je pot v Stično, kjer so romanje po maši, ki jo je v baziliki ob somaševanju direktorja Radia Ognjišče Francija Trstenjaka in enajst duhovnikov daroval nadškof Cvikl, zaokrožili z veselim in zasluženim praznovanjem 30. obletnice agencije na samostanskem dvorišču.

FOTO: Jože Potrpin

Sestavljali so ga kulturni zabavni program z živo glasbo, gledališko-umetniški vložek Krjavlja iz Juričičevega romana Deseti brat, nagradna igra in vsekakor zdravica v čast pomembnemu jubileju.

FOTO: Jože Potrpin

Praznovali pa so lahko, ker so se ustanovitelji in sodelavci romarske agencije navdihovali in se še navdihujejo tudi v evangeljski priliki o talentih, ki je bila tudi dnevni evangelij pri maši. Saj so prejete talente znali prepoznati kot poseben Božji dar in z njimi modro trgovati. V telesno, duševno in duhovno korist mnogim.

FOTO: Jože Potrpin

Kot je poudaril nadškof Cvikl, »danes smo tukaj zbrani polni hvaležnosti za 30-letno delovanje Aritoursa. Koliko lepega in duhovno bogatega se je dogajalo na raznovrstnih romanjih, koliko osebnih spreobrnjenj in poglobitve v veri so romarji doživljali, obenem pa se rastli v prijateljstvu in povezanosti, zato smemo reči, da so postajali 'Aritoursova družina'. Prilika o talentih naj vse vabi, da bomo znali biti za vse darove hvaležni, jih odgovorno živeti v pozorni drži do bratov in sester.«

Še več fotografij Jožeta Potrpina si lahko ogledatev spodnjih fotoutrinkih.

Nalaganje
Nazaj na vrh